Cégvilág

Arab nagyrészvényes venné át a hatalmat az OMV-nél?

Az Ipic arab nagyrészvényes növeli részesedését az OMV osztrák energiakonszernben. A bécsi tőzsde eddig feszültség nélkül reagált a bejelentésre - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint az Ipic az osztrák olajkonszernben lévő tulajdoni részesedését a jelenlegi 24,9 százalékról legalább a döntés megvétózását lehetővé tevő 25 százalékra növeli. Az arab állami alap a hét elején ennek megfelelő kérelmet terjesztett be az osztrák szövetségi versenyhatósághoz. Maga az OMV is higgadtan fogadta a hírt - hangzott el a vállalathoz közeli forrásból. Ez azonban a vihar előtti csendet jelentheti - írja a továbbiakban a Die Presse.

Ugyanis piaci megfigyelők azt várják, hogy az Ipicnek további tervei vannak az OMV-vel. A lap emlékeztet arra, ami a Cepsa olajkonszernnel történt Spanyolországban. Ott az Ipic 1988-ban 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg. Az arab alap 21 éven át ezen a szinten tartotta részesedését, azután 2009 szeptemberében az Ipic nagy részvénycsomagot vásárolt meg a Banco Santander és az Union Ferosa spanyol bankoktól és a Cepsa-nál lévő tulajdonrészét  egy csapásra 47 százalékra növelte. 

Az osztrák lap ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a gazdasági minisztériumnak egy új törvény alapján vétójoga van, ha az európai gazdasági térségen kívüli cégek "fontos infrastrukturális vállalatokban" akarnak 25 százalékosnál nagyobb tulajdonrészt  megvásárolni. Erre utaló jel lehet, hogy októberen az arab cég jelentős kötvénykibocsátási akcióba kezdett, az így felvett hitelekből pedig felvásárlást tervez. Az, hogy a célpont az OMV lehet, azért is valószínű, mert a cég a korábban eladó kategóriába sorolt OMV-papírokat a stratégiai csoportba helyezte át, így az most már közvetlenül az anyacég mérlegének része.

 

tulajdonrész felvásárlás OMV IPIC részesedés
Kapcsolódó cikkek