Cégvilág

Ennyibe került nekünk a Rába - videó

A mai sajtótájékoztatón bejelentették: a magyar állam 73,84 százalékos tulajdonrészt szerzett a Rábában.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társasági portfolióért felelős főigazgatója ma számolt be a november 12-én tett vételi ajánlat eredményéről. Eszerint a magyar állam 73,84 százalékos részesedéshez jutott a járműgyártó vállalatban.

A teljes pakett ára 8,1 milliárd forint, ugyanakkor a részesedés 73,84 százalékra történő emelése csak 6,3 milliárd forintnyi államháztartáson kívül kerülő összeget jelent, mivel a magánnyugdíj-pénztári államosítása folyamán már korábban 1,8 milliárd forint értékű volt az Államadósságkezelő tulajdonában. A fennmaradó összeget az MNV a 13,5 milliárd forintos tartalékalapból fizeti ki.

Polacsek Csaba, az MNV társasági portfólióért felelős igazgatója újságírói kérdésre elmondta: később döntenek arról, hogy kivezetik-e a Rábát a tőzsdéről, most áttekintik a cég 2012-es üzleti tervét a menedzsmenttel, miközben az EU felvásárlással kapcsolatos versenyfelügyelet lezajlik. Az állam által kezdeményezett eljárás időtartama kettő-négy hónap, a vizsgálat lezárultát követő öt napon belül az állam kifizeti a részvények árát.

A tőzsdei kivezetéssel kapcsolatban Polacsek Csaba, az MNV társasági portfólióért felelős főigazgatója december 7-én a Világgazdaságnak elmondta, a Rába Holding 75 százalékának állami tulajdonba kerülése esetén megfontolják, érdemes-e a céget tőzsdén tartani. A felvásárlási ajánlat ugyanakkor lehetővé teszi, hogy ha az állami részesedés az eladásra felkínált részvénymennyiséggel együtt sem éri el az 50 százalékot az ajánlattevő mérlegelhesse, él-e elállási jogával vagy sem – húzta alá Polacsek Csaba.

Az MNV darabonként 815 forintot ajánlott a győri társaság papírjaiért, a nyilvános vételi ajánlat december 12-én 15 óráig volt érvényben. A Rába tíz vezetőségi tagja, köztük Pintér István vezérigazgató már november 8-án jelezte, hogy eladja részvényeit.

A kormány hosszú távú stratégiai célok, gazdaságfejlesztési elképzelések mentén erősíteni kívánja az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban is - közölte a kabinet a vételi ajánlat megtételekor. Egyebek mellett ezzel indokolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a Rába államosításának szándékát.

Fónagy államosítás Rába állam
Kapcsolódó cikkek