Cégvilág

"Formabontó" a magyar közbeszerzési törvény - Mi lesz a kkv-kkal?

Az új közbeszerzési törvény szerint összességében a szabályozás mennyisége nem fog csökkenni, és nem biztos, hogy valóban a kis-és középvállalkozásokat fogja támogatni.

Hiányosság tapasztalható a nyugat-európai országokhoz képest az elektronikus közbeszerzés fejlődésében, de pozitívumként értékelhetők a törvény felépítésében, követhetőségében bekövetkezett változások – mondta el dr. Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem adjunktusa a CompLex Kiadó Ügyvédreggelijén.

A reggelin elhangzott, hogy a közvetlenül kis-és középvállalkozásokat támogató megoldások ugyanakkor nem tudják elérni a kívánt hatást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy KKV-kat támogatnak például az előleg intézményének kötelező bevezetésével, amennyiben ajánlattevő kéri, vagy a közvetlen alvállalkozói kifizetés lehetővé tételével.

A problémát minden tagállam másként kívánja megoldani, de az biztosan előrelépés, hogy a jelenlegi nem működőképes számlaellenőrzés megszűnik. Szintén pozitívumként értékelhető a szerződésmódosítás életképesebbé tétele is. Nem előnyös ugyanakkor a közszolgáltatók teljes szabályrendszerének kiszervezése a törvényből, illetve a közbeszerzés eredményeként kötött szerződések tartalmának korlátozása, egyes elemeinek meghatározása is visszalépést jelent.

Az igazi hiányosság ugyanakkor az elektronikus közbeszerzés kapcsán látható, hiszen a már nyilvános vonatkozó rendeletmódosításon is látszik, hogy nem született új koncepció, így a hazai szabályozás nem tud haladni az európai államokkal. Szükség lenne az elektronikus információáramlásra, olyan informatikai támogatásra, melyet minden ajánlatkérő biztonságosan tud használni. Ennek kapcsán akár központi megoldás is érdekes lenne. 

Egyelőre formabontónak tűnik a hazai erős központosításra törekvés, az állami tulajdonú gazdasági társaságok beszerzései egy részének központosítása, melyre kevés nemzetközi példa ismert. Szintén érdekes kezdeményezés a korábbi hirdetményellenőrzés újbóli megjelenése a kormányrendelet-tervezetek között, ami egyben visszalépést jelent a korábbi kötelező hirdetmény-ellenőrzés eltörléséhez képes. Az új törvény modernizációs elképzeléseit tehát elhalványítják azok a törekvések, melyek a közbeszerzést a válság megoldására kívánják felhasználni, úgy mint a beszerzési stop, a beszerzési eljárások központi ellenőrzése illetve a hirdetményellenőrzés.
 

közbeszerzés szerződésmódosítás kkv elektronikus
Kapcsolódó cikkek