Cégvilág

Így pörgette fel a lakáseladásokat a végtörlesztés

Hatodik alkalommal adja ki az ingatlanközvetítő Duna House az idei országos tranzakciószám becslését a DH-TB mutatót. A novemberi adat az idei év legforgalmasabb havát jelzi, ami egyértelműen a végtörlesztésnek köszönhető.

Ahogy azt korábban jelezte a Duna House az október hónap a végtörlesztés ellenére nem volt kiemelkedő, bár a Keresleti Index már elmozdult felfelé. A kivárás időszaka azonban rövid volt, november hónapra így a várnak megfelelő élénkülést lehetett tapasztalni.

A közel 8200 db adás-vétel egyelőre rekordhónap, s bár decemberben is tart még a végtörlesztés a szezonalitás miatt vélhetően november marad az idei csúcs. A november hónap az idei átlaghoz képest több mint 25 százalékos élénkülést jelent, ami ingatlanpiaci szempontból ugyan kiemelkedő, de a végtörlesztés folyamatát tekintve inkább jelentéktelennek mondható.

Érdemes megnézni a válság előtti éveket, amikor a havi átlag ennek duplája is volt.) Mindössze körülbelül 1800 tranzakcióval volt több, mint idén átlagban, ami – az 1,25 millió devizaadóst tekintve – azt jelenti, hogy havi kb. 0,15 százalék-a tudja megoldani ingatlaneladásból a rögzített árfolyamon történő lezárást.

felmérés Duna House ingatlan ingatlanpiac devizaadós lakásvásárlás
Kapcsolódó cikkek