Cégvilág

Az adótörvény kedvez a cégautólízingnek

Az idén az újautó-vásárlási piac a flottaüzemeltetők javára rendeződik át – közölte a flotta- és gépjárműkezelő LeasePlan. Elemzése szerint az év végén elfogadott adótörvény-módosítások és a lakosság vásárlóerejének csökkenése várhatóan tovább növeli az új céges autók forgalomba helyezésének dominanciáját a magánvásárlásokkal szemben.

Ez évtől visszaigényelhetővé vált a lízing és bérlet áfája. Így a készpénzért vagy hitelre történő vásárlás az idei évtől lényegesen drágább megoldás lehet, mint a nyílt végű pénzügyi lízing vagy tartós bérleti konstrukció, azon személygépjárművek esetén, amelyeket igazolhatóan céges használatra terveznek igénybe venni.

Roelof Hansman, a LeasePlan vezérigazgatójának véleménye szerint „tovább nő a bérleti konstrukció pénzügyi előnye a saját tulajdonú vagy hitelből finanszírozott gépjárműflottákéval szemben, hiszen az év elején megnyitott csatorna lehetővé teszi, hogy a vállalkozások áfamentesen szerezzenek be gépjárművet. A flottacégek továbbra is visszaigényelhetik a személygépjárművek beszerzési árának áfáját, tehát a bérletidíj-kalkuláció alapja ezután is az autó nettó ára lesz. Megszűnt a bérleti díj forgalmi adójának levonási tilalma, így akár 27 százalékkal olcsóbbá válhat a cégautók bérlete” – mondta.

bérleti díj áfa LeasePlan cégautó lízing áfamentes
Kapcsolódó cikkek