Cégvilág

Fájdalomcsillapítón és vitaminon spórol a magyar?

A gazdasági válság legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérsékli – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

A felnőtt lakosság 95 százaléka érzékeli a gazdasági válság hatását, többségük (közel 60 százalék) jelentősen, további 35 százalékuk valamelyest mérsékelte kiadásait. Jellemzően az idősebbeket, alacsony jövedelműket érinti a megszorítás fokozottabb mértékben, míg a fiatalabbak esetében mérsékeltebb a csökkentők aránya.

2009-hez viszonyítva 2011. év végén lényegesen magasabb volt azon lakosok aránya, akik esetében jelentős volt a kiadások csökkenése, két éve közel 40 százalékos volt arányuk.

A különböző termékkategóriák tekintetében döntően a ruházati cikkekről és a szórakozási lehetőségekről mondtak le a fogyasztók, a válságot érzékelők mintegy 44-50 százalék-a szignifikánsan mérsékelte ezek kiadásait. (A 2 évvel ezelőtti adatokhoz képest döntően az utóbbi területén figyelhető meg jelentős visszaesés.)

A válság a fogyasztói kosárban legkevésbé az egészségügyi kiadásokat érintette, a lakosok 25 százaléka számolt be arról, hogy kevesebbet költ rá (ez az arány 2009-ben 15 százalék volt). Az egészségügyi tételek közül jellemzően a vény nélkül kapható gyógyszerekre fordított összeg csökkent, a lakosság 14 százaléka mérsékelte ezeket, míg a receptköteles gyógyszerek vagy az étrend-kiegészítők esetében 12 százalék ez az arány.

Szinapszis gyógyszer felmérés egészségügy kiadás megtakarítás válság
Kapcsolódó cikkek