Cégvilág

Karbantartás: kint, vagy bent?

Költségcsökkentő és hatékonyságjavító megoldás egyes vállalati feladatok, így az energetikai berendezések karbantartásának kiszervezése is. A folyamat Magyarországon is beindult, a lehetséges megbízók egy része azonban magánál tartja a munkát.

Több hazai társaság kínálja erőműveknek és más vállalatoknak, hogy elvégzi energetikai berendezései rendszeres karbantartását megbízó addigi, csak részben kihasznált karbantartó csapata helyett. Ezen a piacon aktív például a Siemens Erőműtechnika Kft., amely részegységek legyártását is bevállalva végzi az erőművi szervizt, ahogyan az Alstom Hungária Zrt., és kisebb cégek sora is.

„Szervizcsapatunk beköltözik az erőműbe az egy hónapos felújítás idejére mobil, komplex gyártóműveivel. Amit lehet, előre legyártunk, részben hazai alvállalkozókkal, a helyszínen pedig csak a nagy berendezéseken dolgozunk” – mondta lapunknak az Alstom vezérigazgatója. Deák László szerint e téren paradigmaváltás van a szakmában, számos európai országban már e minta tekinthető beváltnak.


Több, hazai lehetséges megbízó azonban óvatos a kiszervezésekkel, bár vannak előkészületek is. Korábban például felmerült, hogy a paksi atomerőmű a csehországi és a szlovákiai atomerőművekkel közös szervizcsapatot hoz létre, vagy együtt megbíznak egy külső céget. „A külföldi erőművekkel való közös karbantartó csoport létrehozása mindenképpen kedvező lenne” – válaszolt lapunknak a társaság kommunikációs igazgatója.

Mittler István ugyanakkor emlékeztetett, hogy az atomerőmű nagyon jól képzett karbantartási szakembergárdával dolgozik, amelyre folyamatosan nagy feladat hárul. A Paksi Atomerőmű Zrt. az MVM csoport tagjaként az MVM Zrt. stratégiájához igazodva – melynek középpontjában többek között az új paksi blokkok építése áll – alakította ki saját stratégiáját és kijelölte hatékonyság növelő akcióit. A korszerűsítés, a tőkeerő növelése érdekében a csoportirányítási rendszer átdolgozását tervezi. Első lépésként ennek előkészítése van folyamatban.”

További részletek a mai Világgazdaságban

Világgazdaság-->

kiszervezés karbantartás
Kapcsolódó cikkek