Cégvilág

Keserédes kilátások a belföldi cukorpiacon

A papírforma érvényesült: az élelmiszerek közül tavaly a cukor volt az egyik rekorder, látvá-nyosan drágult. Somogyi szakértők az idén 10-15 százalékos növekedést jósolnak, az importra és értékesítésre szakosodott vállalkozások vezetői szerint ismét mozgalmas időszak jöhet.

Átmeneti ellátási nehézség, helyenként maximált vásárlási lehetőség, drasztikus drágulás, áresés – különös meglepetéseket produkált az utóbbi időben a cukorágazat. Szakértők úgy látják: 2012 sem lesz könnyű időszak. „Ha valamilyen irányban mozog a cukor ára, akkor egészen bizonyos felfelé mozdul el – közölte Horváth Éva, a kaposvári Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) ügyvezetője. – Ez a termék világpiaci árától függ, de az euró-forint árfolyam is erősen befolyásolhatja a cukorárakat.”

Az ország éves cukorszükséglete közel 300 ezer tonna, ám ennek csupán alig egyharmadát állítják elő Kasposváron, az egyetlen hazai cukorgyárban. Az MCM ügyvezetője a drágulást firtató felvetésre nagyjából 10 százalékos árnövekedést tart reálisnak. Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke ennél sötétebben látja a jövőt. Szerinte rövidesen akár 15-20 százalékkal is magasabb árakkal szembesülhetnek a háziasszonyok az élelmiszerboltokban.

Mindez – a többi élelmiszerrel együtt – inflációnövelő tényező Hatta József, az egyik dél-dunántúli áruházlánc kereskedelmi igazgatója rámutatott: amíg a piacon léteznek olyan beszerzési csatornák, ahol megközelítőleg a tavalyi áron adják a cukrot, addig egészen bizonyosan nem emelnek árat. Nagy kérdés, meddig tart ki ez a keret. A jelek szerint a rendelkezésre álló belföldi árumennyiség egyelőre stabilizálja az árakat, később az import viszont változást hozhat. Hatta árkérdésben azonban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni.

Harsányi Miklós-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek