Cégvilág

Leállhat a betegszállítás az országban

Végképp ellehetetlenült a betegszállítók működése az év eleji drasztikus gázolajár-emelkedés hatására.

Ahhoz, hogy a szervezetek továbbra is zökkenőmentesen elláthassák feladatukat, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete újabb segítséget kért a NEFMI-től és a Gazdasági Minisztériumtól. Az MBOE bízik a minisztériumok támogatásában, a hiányzó anyagi források biztosítása nélkül ugyanis leállhat a betegszállítás – olvasható a szervezet közleményében,

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete ismét segítségért fordul a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Tavaly a szervezetek többletköltségei csak a gázolajár növekedése miatt 18 forinttal emelkedtek kilométer-teljesítményre vetítve. A NEFMI 2011-ben két alkalommal nyújtott támogatást a többletköltségek fedezésére, ám a kapott összegek csak 50 százalékban tudták fedezni a szervezetek tényleges kiadásait.

A hiányzó összegeket akkor a betegszállító szervezetek a gépjármű-amortizáció pótlására szánt pénzből és hitelekből fedezték, de ez hosszú távon nem folytatható. Hitelre sincs további lehetőség és a gépkocsik állapota is aggasztó – átlagos futásteljesítményük jelenleg 600 ezer kilométer körül van. Az Egyesület számításai szerint a 2012. évi szükséges kompenzáció a tavalyi elmaradással együtt 800 millió forintra rúg.

Mivel sem az idei büdzsé, sem a Költségvetési Törvény nem irányozza elő a többletköltségek fedezetét a betegszállítók számára, az MBOE ismét a NEFMI-hez fordult. Az Egyesület álláspontja szerint ugyanis hatékony és előremutató megoldás csak a minisztériumok szakmai támogatásával és a szükséges anyagi források biztosításával születhet. A szervezet ennek hiányában a kilométer-teljesítmények csökkentésében lát alternatív lehetőséget, ehhez azonban jogszabályi környezetet kellene módosítani.

betegszállítás gázolaj támogatás NEFMI mboe üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek