Cégvilág

1 millióval olcsóbb lakások Budapesten - ingatlanpiac, most

Január 30-ával lezárult a végtörlesztési lehetőség azon ingatlantulajdonosok számára is, akik az ehhez szükséges tőkét az ingatlanuk eladásából teremtették elő. A jelentős árcsökkenés ugyan elmaradt, de több vevő juthatott kedvezményes áron lakáshoz. A nagy kérdés, hogy a végtörlesztés után kitart-e a lendület vagy újra csökkenni fog a kereslet.

Országos szinten nézve, a végtörlesztés miatt eladó ingatlanok alig valamivel voltak olcsóbbak a más indokok miatt eladottakhoz képest. Az Otthon Centrum 2011. október eleje és 2012. január vége közötti eladásait vizsgálva a végtörlesztés miatt értékesített, használt ingatlanok átlagos négyzetméter ára csupán 2 százalékkal volt alacsonyabb a nem végtörlesztés miatt eladottaknál. Az árkülönbségek területi bontásban megvizsgálva azonban már árnyaltabb a képet mutatnak.

A végtörlesztés miatt eladó ingatlanok Budapesten 6 százalékkal alacsonyabb áron cseréltek gazdát, mint a nem végtörlesztéses ingatlanok. A legnagyobb különbség a családi házak esetében volt a fővárosban, ahol 17 százalékkal olcsóbbak voltak a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok. Használt téglalakások vásárlói tudták a legkisebb árengedményt elérni Budapesten. Vidéken nem minden szegmensben látható ez az „árelőny”, a tulajdonosok bizonyos típusoknál átlagosan magasabb árat tudtak érvényesíteni a végtörlesztés miatt eladott ingatlanoknál, mint a más indokok miatt gazdát cserélt ingatlanok esetében.

A végtörlesztés miatt eladott ingatlanok az Otthon Centrum tapasztalatai szerint egyre növekvő arányt képviseltek az összes eladáson belül. 2011 decemberében és 2012 januárjában egyaránt 27 százalék volt a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok aránya. Ez az arány októbertől decemberig fokozatosan növekedett. A teljes, 2011. októbertől 2012. januárig terjedő időszakot tekintve 22 százalékot tesz ki, minimális területi különbségekkel.

2011. október és 2012. január között Budapesten, az eladott, használt, téglaépítésű lakások átlagos ára 15-16 millió forint körül alakult, a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok átlagos ára ennél egy millióval alacsonyabb volt, ugyanezen időszakban. Az eladott panellakások átlagára 9 millió forintot tett ki, végtörlesztéstől függetlenül. Az ország keleti felében a nem végtörlesztés miatt eladott használt, téglaépítésű lakások átlagos ára 8-9 millió forint között volt, a végtörlesztés miatt eladott ingatlanok átlagára ennél néhány százezer forinttal magasabb. Az eladott panellakások átlagára keleten 6,5 millió forint volt, végtörlesztéstől függetlenül. Nyugaton a végtörlesztésben nem érintett használt téglaépítésű lakások átlagára 9-10 millió forint között található, a végtörlesztéses ingatlanok átlagos ára ennél valamivel magasabb volt. A panellakások átlagos ára 7 millió forint volt.

Az év elején mért 6-7 százalékos alkuszintről az utolsó negyedévben 8 százalékra nőtt a vevők által elérhető árengedmény mértéke, részben a végtörlesztésnek is köszönhetően. 2011. decembere és 2012. januárja mind vevői aktivitás, mind eladások terén a válság előtti időket idézi. A nagy kérdés, hogy a végtörlesztési lehetőség lezárultával hogyan fog alakulni a lakáspiaci kereslet.

lakásár panel végtörlesztés használt tégla ingatlanár ingatlanpiac Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek