Cégvilág

Az orosz olajóriás enged Kínának

A Rosznyeft és a Transznyeft orosz olajcégek rendezték a Kínával támadt vitájukat, amely a csővezetéken történő orosz nyersolajszállítások ára körül robbant ki - jelentette a Kommerszant című orosz üzleti lap.

A The Moscow Times szerdai számának jelentése szerint a megegyezés értelmében a China National Petroleum Corporation (CNPC) barrelenként 1,50 dolláros árengedményben részesül, ez mintegy 3 milliárd dollárba kerül majd a Rosznyeftnek – írta a Kommerszant a tárgyalásokhoz közeli forrásokat idézve. Az orosz cégek, illetve a CNPC egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A lap emlékeztetett arra, hogy a Transznyeft olajcvezeték-monopólium és a Rosznyeft, Oroszország vezető nyersolajtermelője, 2011 januárjában kezdte el olaj szállítását Kínának a Kelet-szibériai - Csendes-óceáni csővezeték első szakaszán keresztül, miután 25 milliárd dollár összegben kölcsönöket kaptak Pekingtől. De Oroszország és Kína vitába bonyolódott az árazás miatt. A Reutershez közel álló források szerint a kínai fél kifogást emelt amiatt, hogy felszámítják a Csendes-óceáni Kozmino kikötőig történő szállítás költségeit, hiszen a kínai határátkelő pont sokkal közelebb van Oroszország kelet-szibériai olajmezőihez, mint a kikötő.

ár Transznyeft Rosznyeft
Kapcsolódó cikkek