Cégvilág

EU-támogatás innovatív foglalkoztatási projektekre

2012-ben ismét elérhető lesz az innovatív munkaerő-piaci kezdeményezések és újszerű kísérleti foglalkoztatási projektek kidolgozását, adaptálását és megvalósítását támogató konstrukció – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az idén összesen 4,7 milliárd forintos pályázat keretében többek között képzésekre, munkaerő-piaci szolgáltatásokra és tanácsadásra, mentorálásra, módszertani fejlesztésekre, a foglalkoztatás és az önfoglalkoztatás elősegítésére igényelhető európai uniós támogatás a konvergenciarégiókban. A kiemelt cél a hátrányos helyzetű térségekben, településeken élő, gyenge munkaerő-piaci pozíciókkal rendelkező tartósan munkanélküli, alacsony képzettségű emberek számára képzést és foglalkoztatást kínáló komplex programok bevezetése.

Fő pályázóként foglalkoztatási célú nonprofit szervezetek és költségvetési szervek (központi vagy önkormányzati szervek, többcélú kistérségi társulások), konzorciumi partnerként az említetteken kívül vállalkozások is bevonhatóak a megvalósításba. A vissza nem térítendő támogatás 60 millió és 200 millió forint között lehet. A támogatás mértéke elérheti a projekt öszszes elszámolható költségének a 100 százalékát. A TÁMOP-1.4.3-12/1 kódjelű kiírásra 2012. március 12-től
április 2-ig lehet benyújtani pályázatokat.

Egyszerűbb menet

az innovatív kísérleti foglalkoztatási programok tapasztalatai elsősorban a 2004–06 között végrehajtott EQUAL program kísérleti projektjein nyugszanak. Az EQUAL zárását követően annak fejlesztési elgondolásai a TÁMOP 1.4.3 konstrukció keretében, kétkörös pályáztatással folytatódtak. A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy szerencsésebb egy támogató szervezet megbízása és így egyfordulós pályáztatás szervezése – áll a kiírás ismertetőjében.


támogatás foglalkoztatás támop
Kapcsolódó cikkek