Cégvilág

Gyorsabb megtérülés - Magasabb gázár mellett érdemes zöldre váltani

Rövidebb lehet az alternatív energia beruházások megtérülési ideje – a Panasonic magyarországi képviselete szerint ez az egyik következménye az idei gázáremelkedésnek.

Idén januárban tíz százalékkal emelkedett az orosz importgáz ára, amely a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának mintegy húszszázalékos gyengülésével együtt – szakértők szerint – mintegy harminc százalékos gázáremelést tett volna indokolttá. A földgáz és a távhő ára végül 4,2-4,2 százalékkal emelkedett januárban. A romló költségvetési kilátások azonban hosszú távon egyre kevésbé teszik fenntarthatóvá még a mostani, megemelt gáztarifákat is.

A  sávos áremelés miatt a többet fogyasztó háztartásoknak már tavaly is nagyobb áremelést kellett elviselniük. Az Energiaklub felmérése szerint a vezetékes gázszolgáltatást igénybe vevő háztartások többsége (59 százaléka) csak úgy volt képes a kedvezményre jogosító 1200 köbméteres éves gázfogyasztást tartani, hogy nem csak gázzal fűtött.

Mivel a magasabb gázár az alternatív energiaforrások telepítésére irányuló beruházások megtérülését lényegesen lerövidíti, a Panasonic-nál a hőszivattyús technológia fokozottabb elterjedésére számítanak nemcsak a háztartásoknál, hanem a „nagyfogyasztók” esetében is. Amellett, hogy a berendezés telepítésével a gáz bevezetése szükségtelenné válik, a beruházás megtérülési mutatóit tovább javítja, hogy az áramfogyasztást az energiaszolgáltatók – a hőszivattyú használatára való tekintettel – kedvezményes GEO- vagy H-tarifával számolják el.

„Egy hőszivattyú-beruházás megtérülését kizárólag az adott természeti viszonyok és építési technológia ismeretében lehet elfogadható pontossággal meghatározni. A Panasonic ezért tartózkodik attól, hogy erre vonatkozóan szakmailag megalapozatlan becslésekbe bocsátkozzon. Ehelyett mi készek vagyunk a hozzánk forduló ügyfelek részére részletes energetikai számítást készíteni a várható fogyasztásról, így felelősséggel nyilatkozhatunk a megtérülésről is.” - mondta el Falvi József, a Panasonic Marketing Europe GmbH klíma üzletágának kelet-európai műszaki tanácsadó mérnöke.

Panasonic hőszivattyú megtérülés
Kapcsolódó cikkek