Cégvilág

Hol lakik? - Eddig kell spórolnia a lakásvásárláshoz

A nettó nominális keresetekben és a nominális lakásárakban is változatos a kép az ország régióit összehasonlítva. A Duna House területi összevetést készített az adatokból.

A KSH legutóbbi társadalmi adatjelentésének regionális nettó béreit vetette össze a Duna House az azonos időszaki lakáseladások áradataival. Érdekes képet mutat a végeredmény, ugyanis nem feltétlenül ott a legolcsóbbak a lakások, ahol a legkisebb az átlagkereset. Panel és téglalakásokra különbontva még árnyaltabb a kép.

Az elemzés szerint a panel lakások esetében a nyugat-dunántúliaknak kell a legtovább spórolni. Itt 124 ezer forint a havi nettó kereset és az ebben a régióban vásárolt panelek átlagára 7,5 millió forint. Vagyis ha valaki az összes havi bérét félretenné, akkor több mint 5 évig tartana a spórolás időszaka. A Dél-Dunántúl van a legjobb helyzetben a paneltáblán, nekik ugyanis egy évvel korábban összejöhet.

A tégla lakások esetében más a sorrend. A dél-alföldieknek 7 évig kell egy ott átlagos 56 négyzetméteres lakásra gyűjteni, míg a legjobb helyzetben az észak-magyarországiak vannak, akiknek 5 éven belül összejöhet az ottani 54 négyzetméteres, 6,6 milliós téglalakás. A fővárosban a panelre kell kevesebbet várni, 4,5 év alatt gyűlne össze a 9 milliós lakásra. A téglalakásoknál már rosszabb a helyzet, majdnem 7 év kell egy átlagos 14 milliós lakásra.

panel Duna House ingatlan tégla lakásvásárlás
Kapcsolódó cikkek