Csökkenő tejfogyasztás, átalakuló vásárlói szokások – néhány példa az üzleti élet megpróbáltatásaiból, s örökzöld problémaként ide kívánkozik az árkérdés. Kiváló alapanyagból készített termékek, világszínvonalú géppark, környezettudatos fejlesztések – a Fino-Food Kft. vezetése azonban megtalálta a választ a kor kihívásaira.
A gyökerekről: tejfeldolgozásuk több mint 120 éves gyártási hagyományokra nyúlik viszsza. Az alapító Strausz Antal az egykori tamási telephelyen 1889-ben kezdte gyártani a sajtot és a vajat. A tolnai cég az 1993-as privatizáció után családi tulajdonba került. A cégcsoporthoz tartozó két tehenészetükből folyamatosan szállítják a friss tejet az ország egyik legkorszerűbb tejüzemébe.
„Kaposváron 2006-ban indítottuk újra a tejgyártást, akkor 1,6 milliárd forint volt a bevételünk – húzta alá Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője. – A megyeszékhelytől elválaszthatatlan a tejipar, gondos tervezés után ismét élettel töltöttük meg az üresen kongó létesítményt.”
Melyben most 130-an dolgoznak, a cégcsoport közel 200 családnak biztosít megélhetést. Apránként haladtak előre a fejlesztéssel, a cégvezetés következetességét siker koronázta. Hazánkban szinte valamennyi szuper- és hipermarket polcain megtalálhatjuk a tejüzem remekeit, a növekedésében jelentékeny szerepe volt a spanyol sajtexportnak is.
Népes rajongótábora van a rúzsos sajtkülönlegességnek, a Szegzardinának és a vörösborban áztatott diós finomság, a Vinoforo is hozzájárult az eredményekhez.
A sikertörténet következő helyszíne Horvátország lehet: a héten indul az első Finomföl- szállítmány.
„Az irányításban is tetten érhető a családi szemlélet” – állította Egyed Linda. Édesapja, Egyed László a tulajdonos, s az ügyvezető férje, Szommer Gábor a kereskedelmi és beszerzési vezetői feladatokat látja el. A 32 éves, közgazdász Egyed Linda amúgy idejekorán elmélyedt a tejgyártás rejtelmeiben: gimnazistaként a sajtcsomagolóknál töltötte első gyakorlatát. „Az alapoknál kell mindent elkezdeni, csak így látható át a teljes folyamat” – így a kétgyermekes cégvezető, aki szűkre szabott szabadidejében szépirodalmi műveket olvas és jógázik.
„Az irányításban is tetten érhető a családi szemlélet” – állította Egyed Linda. Édesapja, Egyed László a tulajdonos, s az ügyvezető férje, Szommer Gábor a kereskedelmi és beszerzési vezetői feladatokat látja el. A 32 éves, közgazdász Egyed Linda amúgy idejekorán elmélyedt a tejgyártás rejtelmeiben: gimnazistaként a sajtcsomagolóknál töltötte első gyakorlatát. „Az alapoknál kell mindent elkezdeni, csak így látható át a teljes folyamat” – így a kétgyermekes cégvezető, aki szűkre szabott szabadidejében szépirodalmi műveket olvas és jógázik. Állatbarát módszer Szabályozott klímájú istállóban pihennek a tehenek – a kiemelkedő hozam nyomán évi 20 millió liter tejet termelnek Kazsokban. Csak saját előállítású takarmányt kapnak az állatok, s a környezetkímélő tartáshoz tartozik a keletkezett trágya újrahasznosítása is.
Az idei telepfejlesztő munka célja a környezettudatos és állatbarát gazdálkodás mo-dernizálása. Ha a feladatot befejezik, 2000 tehén elhelyezésére nyílik lehetőség.
A 3,5 milliárd forintos épít-kezés az UMVP EMVA Állattenyésztő telepek korszerűsítése 2007–2013 program keretében valósul meg.
Elérhetőség:
7400 Kaposvár, Izzó u. 9.
telefon: 06 (82) 529-140
www.fino.hu
A cikk megjelenését
a Fino-Food Kft. támogatta-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.