Cégvilág

Praktikákkal a Praktikerért

Alaposan felkavarta a kedélyeket a kelet-európai Praktiker-láncok eladásának ötlete, hogy a várható 50-70 millió eurót a vállalatcsoport helyzetének javítására fordítsák. A Praktikernek legalább 300 millió euróra lenne szüksége, hogy végrehajtsa azokat a változtatásokat, amelyek révén ismét nyereségessé válhat.

Februárban például arra kérte a cég az általa egy évvel korábban kibocsátott vállalati tulajdonosait, hogy járuljanak hozzá az eredetileg vállalt 5,875 százalékos kamat 1 százalékra való leszállításához. A cég azzal indokolta a szokatlan kérést, hogy így próbál tőkét tartalékolni a szükséges szerkezetátalakítási programhoz. A Wall Street Journal szerint egyben azt is bejelentette, hogy ezerfős elbocsátásra és áruházai számának csökkentésére készül. A csoporthoz a harmadik negyedév végén Németországban 331, külföldön 110 áruház tartozott.

Hétfőn a német pénzpiaci lap, a Börsen Zeitung azt írta, hogy a Praktiker csoport legnagyobb részvényese, a Cipruson bejegyzett osztrák Maseltov befektetési társaság tőkeemelésre készül. A lap szerint a következő 12 hónapban növelni kívánja szavazati arányát a cégcsoportban a Maseltov, amely a kelet-európai leányvállalatok eladását is felvetette.

Az előzetes adatok szerint a Praktiker csoport árbevétele az elmúlt évben 7,7 százalékkal, 3,18 milliárd euróra csökkent, és a Financial Times Deutschland (FTD) szerint biztosra vehető, hogy a Praktiker a 2005-ös tőzsdei bevezetés óta első alkalommal működési veszteséget szenvedett el. Az FTD felidézte, hogy a január–októberi időszakban a kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti veszteség (EBITA) 153 millió euró volt.

A Maseltovnak a Semper Constantia bankkal együtt ugyan 15 százalékos részesedése van a Praktikerben, ám korántsem biztos, hogy rövid idő alatt keresztülveri a részvényeseken a kelet-európai leányvállalatok eladására vonatkozó tervét.

A Praktiker Magyarország Kft. arról tájékoztatott, hogy nincs napirenden olyan döntés, amely szerint a Németországon kívüli leányvállalatok kilépnének a Praktiker konszernből. Abban az esetben, ha mégis bekövetkezne – a piaci viszonyok miatt ez azonban nem lenne gyors menet – hazánkban leginkább az OBI-nak jönne jól legnagyobb versenytársának kilépése.

Praktiker maseltov csoport barkácsáruház OBI
Kapcsolódó cikkek