Cégvilág

Ukrajna újrakezdte a gázháborút

Ukrajna évente 3,8 milliárd dollárral többet fizet az orosz földgázért annál, mint amennyit a vele szomszédos országok fizetnek - jelentette ki szerdán Viktor Janukovics ukrán elnök.

"Figyelemmel a szomszédainknak felszámított gázárakra, csaknem 30 milliárd hrivnyával többet fizetünk az orosz gázért. Ezt a pénzt pedig fel lehetett volna használni az életszínvonal javítására és az államunk fejlesztésére - közölte Janukovics a kijevi kormány ülésén. Az ukrán elnök szerint a magas gázár árt az ország gazdasági fejlődésének. A kormány az utóbbi két évben arra törekszik, hogy a minimumra szorítsa az adósságkockázatokat és megoldja "az előző kormány által kötött szégyenletes gázszerződések" problémáját - jelezte Janukovics a RIA Novosztyi jelentése szerint.

Az ukrán miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a Gazprom egy új, 10 százalékos gázárcsökkentést tartalmazó megállapodástervezetet küldött el Kijevbe, amit a kabinet jelenleg értékel. Az ukrán energiaügyi miniszter az év elején közölte, hogy a 2012-re szerződött, 52 milliárd köbméter helyett csak 26 milliárd köbméter gázt importálnának Oroszországból. Moszkva szerint a két fél közötti szerződés nem teszi lehetővé a szállított mennyiség egyoldalú módosítását, a Gazprom világossá tette, hogy mindenképpen a teljes szerződéses mennyiség vételárát követeli.

A Gazprom vezetése egyébként a közelmúltban arról tájékoztatta az orosz kormányt, hogy Kijev jelentős mennyiségű gázt lopott el az országon keresztülhaladó vezetéken, amit Kijev tagad. Ugyanakkor Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője közölte: "Kijevnek semmilyen szerepe nem lesz" Oroszország gázexportjában, amint elkészül az Ukrajnát elkerülő két földgázcsővezeték, a Déli-áramlat és az Északi-áramlat.

 

gázlopás Ukrajna Oroszország Gazprom
Kapcsolódó cikkek