Cégvilág

Van-e gond a pangasiusszal? - Itt a laboreredmény

Amióta kirobbant a pangasius-botrány, laboratóriumi eredményekről alig-alig esett szó, viszont a híradásokban, kommentárokban szinte kiátkozták a cápaharcsával kereskedőket.

A Kosár Online kíváncsi volt arra, hogy túl a hisztérián, mérvadó laboratórium véleményezte-e a pangasius halak húsából készült termékeket az elmúlt két hétben. A válasz: igen. Sturm Károly, a Wessling Hungary élelmiszerbiztonsági üzletágának projekt-koordinátora a Kosár Online részére megküldte a mérvadó dokumentumokat.

Magyarországon a Kosár Magazin kezdeményezésére megvizsgálták a nálunk forgalomba kerülő pangasius (cápaharcsa) termékek egy részét, az egyik szupermarket-lánc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft kérésére. Sturm Károly, a Wessling Hungary élelmiszerbiztonsági üzletágának projekt-koordinátora elsőként a Kosár Online számára küldte meg ezeket a dokumentumokat.

A laboratórium három nehézfémre: higanyra, kadmiumra és ólomra vizsgálta be a halhúst, ezek ugyanis nem csak mérgezőek, de a szennyezés indikátoraként is működnek; ha egy hal szennyezett, szinte biztos, hogy a megengedettnél több nehézfémet tartalmaz a húsa. Emellett az úgy nevezett poliklórozott bifenilek (PCB) mennyiségét is ellenőrizték. A PCB-ket előnyös kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően számtalan területen alkalmazták az iparban. Ezeket a magas hőellenállással, alacsony gyúlékonysággal és jó vezetőképességgel bíró vegyületeket a hetvenes évektől egyre kevésbé használják, de mivel nagy mennyiség került ki belőlük a környezetbe, a mai napig károsíthatják azt, végighaladva a táplálékláncon. A PCB-k többek között bőr- és májproblémákat, hormonzavarokat és egyes esetekben rákot okozhatnak és mivel a zsírszövetekben tárolódnak, fogyókúra esetén jóval a szervezetbe jutás után is mobilizálódhatnak a vérárammal.

A laborvizsgálat jegyzőkönyvét megtalálja itt

A laboreredmények szerint a vietnami származású pangasiusban minden vizsgálat anyagból az egészségügyi határérték alatti mennyiség volt megtalálható. Ami az antibiotikum maradványokkal kapcsolatos pletykákat illeti, minden tenyésztett hal esetében fennáll ez a lehetőség, hiszen a nagy tömegben együtt tartott állatoknál antibiotikus kezelés nélkül egyetlen egyed megfertőzhetné az összes többit – mondta a Világgazdaság Online-nak Dömölki Lívia, a Kosár magazin élelmiszer szakértője. A tenyésztett hal mindig olcsóbb, mint a vadvízi, a vietnámi pangasius pedig szinte mindig olcsóbb, mint az EU-ból származó.

Könnyen elképzelhető, hogy a pangasiusszal kapcsolatos pánikkeltéssel egyes piaci szereplők szerettek volna javítani pozíciójukon. A jelenlegi uniós szabályok szerint csak a harmadik országokból származó halak származási helyét kell a csomagoláson feltüntetni, ha az EU-n belülről érkezik az áru, akkor elég az EU megjelölés. Azt azonban sem az uniós, sem az unión kívüli halaknál nem kell megjelölni, hogy tenyésztett, vagy vadvízi halról van-e szó, legalább is jelenleg, Brüsszel jelenleg fontolgatja a megjelölés bevezetését.

vizsgálat pangasius laboratórium hal ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek