Cégvilág

A banki hitel a legfontosabb kkv finanszírozási forrás

„A hazai kkv-k számára elérhető finanszírozási lehetőségek közül továbbra is a banki hitelek a legfontosabbak, minden más forrást megelőzve. Tőkehiány esetén a vállalkozások mintegy harmada gondolkodik a hazai pénzügyi szektor által nyújtott hitelben, és minden ötödik vállalkozás terveiben szerepel idén vállalati hitel felvétele” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Habár a válság hatására az elmúlt három évben kétségtelenül szűkült a vállalkozásoknak nyújtott hitelállomány, továbbra is a hazai bankok által biztosított források a kkv-k legfontosabb finanszírozási eszközei, szükség esetén a vállalkozások mintegy harmada veszi fontolóra a hitelfelvételt. Az általunk megkérdezett mintegy 700 cégvezető elmondása alapján ezt követően a pályázati források, valamint a tulajdonosi kölcsön játszanak jelentős szerepet a kkv-k finanszírozása szempontjából. Lízingben a cégek 15 százaléka gondolkodik, a társfinanszírozott hiteleket pedig a vállalkozások 10 százaléka veszi fontolóra finanszírozási lehetőségként.

„A kkv-k hitelfelvételi szokásait tekintve a rövid lejáratú banki finanszírozású forgóeszköz hitelek a legnépszerűbbek. Egyre nagyobb mértékben veszik azonban igénybe az uniós forrású MFB hitelprogramokat is a vállalkozások, de mivel ezeket a konstrukciókat az támogatási rendszere határozza meg, ez esetenként szűk teret biztosít a termékek értékesítésében. Ez azt jelenti, hogy csak alacsony összegben igényelhetők, a de minimis támogatási kategória korlátai miatt. Az MNB-s finanszírozású termékek közül jelenleg a forgóeszköz, illetve a beruházási hitelprogramok a legnépszerűbbek” – tette hozzá a kkv szakértő.

banki hitelek kkv finanszírozás
Kapcsolódó cikkek