Cégvilág

Átlag 2,5-szeres tehernövekedés a termékdíjaknál

Az importot előnyös helyzetbe hozza a hazai gyártókkal szemben, a kötelezettek nagy részénél jelentősen növeli az adminisztrációt, export esetén nehézkes és időben kitolódik a termékdíj visszaigénylése – egyebek között ezek a legfontosabb megállapításai az új termékdíj-szabályokkal kapcsolatos felmérésnek.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 35 cég bevonásával készített felmérést a 2012. január 1-jétől hatályos környezetvédelmi termékdíjas szabályozással kapcsolatos vélemények feltérképezésére. A megkérdezett – többségében az élelmiszer-, a bútor- és a vegyiparban tevékenykedő – vállalatok közül egy kivételével mindenki a fizetési teher növekedéséről számolt be. A növekedés mértéke a néhány százaléktól egészen a 6-10-szeres emelkedésig terjed, átlagosan pedig mintegy 250 százalékos díjtétel-emelkedésről számoltak be a cégek.

A jogszabály értelmezésével kapcsolatos problémák közül a leggyakrabban a csomagolási kódok megállapítását, a fogalmak értelmezését és általában a jogszabály kidolgozatlanságát, ellentmondásosságát említették legtöbben. A cégek – konkrét példák hiányában – nehezen tudják eldönteni, hogy mi számít csomagolószernek, -anyagnak, -eszköznek, és nem is volt idejük felkészülni az új szabályozásra, mert a végleges jogszabályt december utolsó napján fogadták el. Többen említették, hogy értelmezési kérdések esetén az adó- és vámhivatal sem tud használható választ adni. A megkérdezettek fele kért hivatalos állásfoglalást, de egyértelmű, a gyakorlatban használható választ alig kapott valaki.

A teljes cikk a Világgazdaságban olvasható.

kódok csomagolás termékdíj teher
Kapcsolódó cikkek