Cégvilág

Egy legenda távozott: Elhunyt Ferdinand Porsche

A Porsche sportkocsigyár az alapító család leghíresebb tagját gyászolja. 76 éves korában Salzburgban elhunyt Ferdinand Alexander Porsche, a legendás Porsche 911 sportkocsi tervezője.

Ferdinand Alexander, autóipar mérnök fia és unokája kezdettől elsősorban a kocsik designjára koncentrált. "Mint a Porsche 911 létrehozója, a vállalatunknál olyan formakultúrát honosított meg, amely mindmáig rányomja a bélyegét a sportkocsijainkra" - hangoztatta Matthias Müller, a Porsche igazgatóságának elnöke. "A jó formatervezést célzó filozófiája olyan hagyaték számunkra, amelyet a jövőben is tiszteletben tartunk majd."

Az elhunyt tervezőt méltatva a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja emlékeztetett arra, hogy valamennyi Porsche-modell, egészen a Cayenne terepjáróig, a legendás formatervezésre támaszkodik. A személykocsikon kívül Ferdinand Porsche alkotta az 1960-as évek versenyautóit, például a 804 típusú Forma-1 versenykocsit vagy a Porsche 904 Carrera GTS-t. Porsche számos ipari termék, háztartási készülék alakításához is hozzájárult, legnagyobb alkotása azonban kétségtelenül a 911-es modell.

1963 óta már a hetedik generációját gyártják, és egyedülálló az autóiparban, hiszen rajta kívül alig akad olyan típus, amely évtizedeken át szinte teljes egészében megőrizte formavilágát. A vállalat tájékoztatás szerint eddig több mint 700 ezer 911-es talált gazdára.

Ferdinand Alexander egész életében a Porschénak dolgozott, miután azonban a család átalakította a konszern jogi statusát és kihagyta a családtagokat a menedzsmentből, 1972-ben megalapította saját cégét, a Porsche Designt. A hetvenes években a svájci óragyártókkal közösen létrehozott kronográfok voltak a cég zászlóshajói, 1978-tól pedig az IWC Schaffhausennel közösen készültek a speciálisan megerősített design órák többek között a NATO-nak és több állam légierőinek.

A vállalat később a bécsi villamosoktól a Skoda Elektrán át a Sagem mobitelefonjáig számtalan termékcsoportban működött designerként. 2003-ban a Porsche AG többségi tulajdonosként Porsche Design Group néven összevonta az öt, design téren dolgozó Porsche-céget.

Ferdinand Alexander Porsche 1990 és 1993 között a Porsche AG felügyelőbizottságának elnöke, majd később tagja volt, tisztét 2005-ben adta át Ferdinand Oliver fiának.

911 porsche AG ferdinan alexander porsche elhunyt
Kapcsolódó cikkek