Cégvilág

Három héten belül Budapesté a vízmű

Előzetes megállapodást kötött Budapest a Suez Environnement vezérigazgatójával a Fővárosi Vízművekről. A megállapodásnak hatályba léptető rendelkezése van, vagyis azonnal hatályba lép, amint a Fővárosi Közgyűlés rábólint – jelentette be Tarlós István főpolgármester.

A vételár 15,1 milliárd forint volt, ebben benne van egy 2,537 milliárdos tartozás az OTP felé is, valamint az első negyedéves, 469 milliós menedzsmentdíj. 3,844 milliárdos a tőketartozás. Annak idején 16,5 milliárd forintért adták el a céget – igaz, ez 1997-ben történt, vagyis az inflációval is számolva jóval kevesebbért lehetett most visszavásárolni. A megállapodást egyelőre nem hozták nyilvánosságra, Tarlós szerint ezt a francia fél miatt nem lehetett megtenni, ám amint megteheti, az első pillanatban nyilvánosságra hozza – közölte.

A megállapodásba azt is sikerült bevenni, hogy szavatossági nyilatkozatot tegyen a befektető, azaz garanciát vállalnak arra, hogy teljesítik a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. A határidő május 8., a felek pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy eddig a napig megkötik az adásvételi szerződést és átesnek minden egyéb, az átvételhez szükséges jogi procedúrán.

A város akkor is minimum 6,5 milliárdot nyerne, ha nem számolnának inflációval, amikor a menedzsmentdíjakról gondolkoznak – mondta Tarlós. A főpolgármester sajtótájékoztatóján többször is a menedzsmentdíjat emelte ki arról beszélve, hogy miért tartja „rendkívül pozitívnak” a megállapodást. Sok tízmilliárdot kivitt már a korábbi menedzsment a városból, és a következő tíz évben további hatalmas összegeket vittek volna ki – mondta Tarlós. Mégis, a Suez vezérigazgatója is külön köszönetét fejezte ki a tárgyalások légköréért – emelte ki. Külön hangsúlyozta azt, hogy a mostani, Magyarországgal szemben egyre fagyosabb nemzetközi környezetben rendkívül fontos volt, hogy üzleti tárgyaláson sikerült megállapodni. Tarlós nem nevezte meg Pécset, ám az üzenet egyértelmű volt: rendkívül sokat ártott volna a város és az ország nemzetközi hírének is, ha a baranyai megyeszékhely vízművének peres ügyvédeket és biztonsági szolgálatokat is bevonva lezajlott átvételéhez hasonlóan jártak volna el Budapesten.

A vételár túlnyomó részét maga a Vízművek és a főváros többi közszolgáltató cége kitermeli, sőt, már kitermelte Tarlós szerint. „Messze a legkisebb részét” az árnak hitelből kell fedezni, ám az a főpolgármester szerint annyira kis hányada a teljes vételárnak, hogy „a bolondnak is megérné”. A főváros felkészült a Vízművek menedzselésére a főpolgármester szerint, jelen pillanatban pedig nem gondolkoznak a vízdíj megemelésében.

Nem kizárt az sem, hogy más visszavásárlárokkal is megpróbálkozik a főváros. Van okunk rá, hogy felülvizsgáljuk a csatornázási művekkel kötött szerződést – mondta Tarlós. Elképzelhető, hogy általában és részletesen is felülvizsgálják a privatizációs szerződéseket, a városnak jogában áll áttekinteni, hogy milyen szerződéseket örökölt meg – fogalmazott.

Más kérdésre válaszolva Tarlós elmondta: a napokban meg fognak állapodni a középtávú működési feltételekről, hogy a BKV működőképes lehessen, a főváros által tett tucatnyi javaslatról 5-6-ról nyilatkoztak pozitívan a kormány képviselői. Varga Mihály államtitkárral feltehetőleg néhány napon belül megállapodnak, valószínűleg a jövő heti kormányülésen is téma lehet a BKV, így az április 30-i határidőig megszülethet a közlekedési cég új szolgáltatási szerződése.

BKV váráslás vízmű hitel Tarlós István OTP Bank
Kapcsolódó cikkek