Cégvilág

Interaktív ingatlan-adatbázis az FHB-nál

Otthontérkép néven új ­alkalmazást vezet be a piacra az FHB Bank, amely a hazai piacon eddig több ismeretlen szolgáltatás nyújtására is alkalmas.

A lakossági, az üzleti és az intézményi ügyfelek tájékoztatására és kiszolgálására kifejleszlett terméket vezet be az ingatlanpiacra az FHB – jelentette be az Otthontérkép nevű alkalmazás bemutatóján Har­mati László, az FHB Jelzálogbank üzleti vezérigazgatója. A mától az interneten elérhető ingyenes szolgáltatással a társaság interaktívan jeleníti meg a külön­böző lakóövezetekre jellemző valós tranzakciós árakat és a tudatos döntést elősegítő meghatározó adatokat. „Az FHB azok után, hogy úttörő módon elindította a Lakásárindexét, majd az Energiatanúsítványát, valamint egyéb ingatlanpiaci szolgáltatásait, most egy hiánypótló, az egész régióban egyedinek minősülő szolgáltatást indít Magyarországon” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az Otthontérképről Hürkecz Attila projektfelelős, az FHB Bank főmunkatársa el­mondta, hogy a kialakításakor több nemzetközi szolgáltatás, egy angol és egy amerikai alkalmazás jelentett követendő példát. Az eddigi irányítószám alapú felosztással szemben az új ingatlanszakmai bontást hasz­náló, a kiegészítő urbaniszti­kai információkat is tartal­mazó termék nem csak arra ad ­választ, hogy hol található egy ingatlan és mennyi az ára, hanem tiszta képet kaphatunk a városrész nyújtotta szolgáltatásokról, az aktuális mikro­szintű lakáspiaci helyzetről, a környék bűnözési adatairól vagy éppen a zöldterület arányáról.

Az Otthontérkép most még csak az ország legintenzívebb piacáról, Budapestről ad átfogó képet egy-egy városrészt vizsgálva. Az induláskor a tavaly regisztrált értékesítési és kínálati árakat teszi közzé a honlap. A frissítés az Illetékhivatal és a adatbázisaira építve ­negyedévente történik majd.

Mélypontra került a lakáspiac

A lakáspiaci forgalom 2011-ben is alacsony szinten stagnált, az 1,9 százalékos csökkenéssel elért 92 ezres tranzakciószám alig egy harmada a 2003-as csúcsértéknek. Az évet ingatlanpiaci szempontból két ellentétes hatású időszak uralta: az évben erős csökkenés, valamint erőteljes felpörgés is érzékelhető volt. Az elkészült lakások száma is több évtizedes minimumértéket jelez: országosan

12 665, míg Budapesten 3 192 új lakást adtak át. Idén az új építésű lakások terén nem várható fordulat, leghamarabb jövőre várható valódi élénkülés.

Világgazdaság - Andó Patrik Mélypontra került a lakáspiac A lakáspiaci forgalom 2011-ben is alacsony szinten stagnált, az 1,9 százalékos csökkenéssel elért 92 ezres tranzakciószám alig egy harmada a 2003-as csúcsértéknek. Az évet ingatlanpiaci szempontból két ellentétes hatású időszak uralta: az évben erős csökkenés, valamint erőteljes felpörgés is érzékelhető volt. Az elkészült lakások száma is több évtizedes minimumértéket jelez: országosan

12 665, míg Budapesten 3 192 új lakást adtak át. Idén az új építésű lakások terén nem várható fordulat, leghamarabb jövőre várható valódi élénkülés. -->

FHB ingatlan Otthontérkép urbanisztikai
Kapcsolódó cikkek