Cégvilág

Épülhet a magyar–szlovák gázösszeköttetés

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. és a szlovákiai Eustream a. s. társaság tegnap megállapodott a két ország közötti gázvezeték 2015-ig történő közös lefektetéséről.

A beruházás több mint 160 millió euróba fog kerülni, amihez az EU 30 milliós támogatással járul hozzá. A csövön mindkét irányba lehet majd gázt szállítani, teljes, 115 kilométeres hosszából 21 kilométer fut majd magyar területen, Balassagyarmat és Vecsés között. Szlovákiai végpontja Felsőzellőnél lesz. Évente 5 milliárd köbméter gáz továbbítására lesz képes.
A Magyar Gáz Tranzit 2012. január 1-jével vált ki az MVM Zrt. leányvállalatából, az Országos Villamostávvezeték Zrt.-ből kétmilliárd forintos alaptőkével e projekt megvalósítására.

A Magyar Gáz Tranzitban az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos arányú tulajdonnal rendelkezik. „A mostani megállapodás jól tükrözi, hogy az MVM-csoport jól halad középtávú stratégiájának megvalósításával, amelynek része a hazai ellátásbiztonság növelését és az energiafüggőség csökkentését célzó gázüzletági diverzifikáció. Mindez megfelel a tavaly Magyarország és Szlovákia között létrejött kormányközi megállapodásnak, valamint kiemelt jelentőséggel bír az unió számára is, az észak–déli gázfolyosó részeként” – közölte Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

Szlovák gáz tranzit MVM vecsés MFB
Kapcsolódó cikkek