Cégvilág

Munkaerő-felvétel: Ez a tulajdonság a legfontosabb a cégeknek

A hazai kkv körében végzett felmérés alapján a következő egy évben nem várható jelentős létszámbővítés, igaz, leépítés sem. Elhelyezkedés szempontjából a középvállalkozások a legígéretesebbek, közülük közel minden harmadik cég tervezi növelni alkalmazottainak létszámát – derül ki a K&H kkv elemzéséből.

Az új munkaerő kiválasztásának szempontjai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt években, hiszen továbbra is a lojalitás, az elkötelezettség a legfontosabb kritérium a kkv-k számára, minden más egyéb tényezőt - így például a végzettséget vagy a fizetési igényt – megelőzve.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy csupán hajszálnyival javult a hazai vállalkozások foglalkoztatás-bővítési szándéka: 2 százalékponttal csökkent a leépítést tervező cégvezetők aránya, miközben a cégek nagytöbbsége (70 százalék) változatlan létszámmal kalkulál az elkövetkezendő egy évre. A cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul, hiszen míg a mikrocégek csupán 14 százaléka tervez létszámbővítést, addig a kisvállalkozásoknál 22 százalék, a középvállalatok esetében pedig több mint duplája, azaz 30 százalék ez az arány.

Az egyes ágazatok esetében is jelentős eltérést figyelhető meg a munkaerő-lekötés tervezett alakulását illetően. Érdekes módon mind létszámbővítésben, mind leépítésben az ipari szektor kiugró. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt néhány hónapban jelentős beruházások indultak el, ugyanakkor több cég is megszüntette gyártókapacitását, így az ezekhez a multinacionális cégekhez kapcsolódó kkv-k is jelentősen eltérő helyzetben vannak. Jól látható az is, hogy a kereskedelmi vállalkozások gyakorlatilag nem gondolkodnak nagyobb létszámú bővítésben, leginkább néhány fő új alkalmazottal terveznek.

Az új munkatárs kiválasztásának fő kritériumai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt évek során. A hazai vállalkozások számára a munkaerő-felvétel legfontosabb szempontja az elkötelezettség, ezt követően pedig a tapasztalat és a fizetési igény. A különböző szektorokban azonban más-más hangsúlyt kapnak a különböző kiválasztási szempontok. Míg a végzettségnek a szolgáltató szektorban van a legnagyobb szerepe, addig a tapasztalat leginkább a kereskedelmi vállalatoknál döntő tényező a munkaerő kiválasztásában. Az utolsó helyre sorolt nyelvtudásnak leginkább a szolgáltató szektorban van szerepe a létszámbővítés során, míg a mezőgazdasági szektorban szinte egyáltalán nem játszik szerepet.

felmérés mikrocég K&H munkaerő kkv
Kapcsolódó cikkek