Cégvilág

Rogán lehet a betegek megmentője

A Fidesz frissen kinevezett frakcióvezetőjéhez, Rogán Antalhoz fordult az Orvostechnikai Szövetség, hogy még az adótörvények végszavazása előtt elérje a segédeszközök általános forgalmi adójának csökkentését. Ezzel a központi költségvetés nem szenvedne el nagyobb érvágást, viszont a tb-kassza gyógyeszköz-kerete tartható lenne, és a betegterhek sem növekednének – derül ki a szövetségnek a VG-hez eljuttatott tájékoztatójából.

Az Orvostechnikai Szövetség azt javasolja, hogy a segédeszközök általános forgalmi adóját csökkentsék 27-ről 18 százalékra, a 98 százalékos társadalombiztosítási támogatású eszközökét (ilyenek például a végtagprotézisek, vagy a gyomor-bélrendszeri daganattal operált, sztómás betegek által használt eszközök) pedig 5 százalékra.

A szövetség számításai szerint az csökkentése megoldható úgy, hogy a költségvetés egyenlege ne romoljon, hiszen a segédeszköz támogatási előirányzat bruttó finanszírozást jelent, azaz a támogatott mértékben tartalmazza az áfát is. Áfa-bevételt igazából csak a betegtérítési díj áfája jelent, amely a szövetség számításai szerint mintegy 540 millió forint - miközben a gyógyászati segédeszközök támogatásából finanszírozott áfa ennek négyszerese). Vagyis, ha a támogatási forrást a kieső áfa-bevétellel csökkentve is mintegy 1,6 milliárd forint nettó reálérték-növekedést jelent a javasolt intézkedéscsomag.

Nem véletlen, hogy a segédeszközök áfájának csökkentését nemcsak az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, de az előzetes informális nyilatkozatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium is mérlegelte. A javaslat végül mégsem került a parlament elé, és ha a módosítást most sem veszik napirendre, nagy az esélye annak, hogy a segédeszköz-előirányzat betartása érdekében a kormány olyan támogatás-csökkentő intézkedéseket lesz kénytelen hozni, ami akár elviselhetetlen mértékű dráguláshoz is vezethet. A tavalyi költésnél mintegy 8 milliárd forinttal kisebbre szabott kassza ugyanis már az első hónapokban túlköltést mutat, és a támogatás radikális csökkentésére már több tervezet is kiszivárgott, a szövetség félelme tehát korántsem megalapozatlan.

segédeszközök betegek Rogán Antalk Orvostechnikai Szövetség költségvetés
Kapcsolódó cikkek