Cégvilág

Újragondolják a finomítást

Az év első negyedében 6 százalékkal csökkent a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja az egy évvel ezelőttihez képest, de 15 százalékkal meghaladta az előző negyedévéét.

A romlást a társaság közleménye szerint elsősorban a kutatás és termelés üzletág kisebb szénhidrogén-termelése s a feldolgozás és értékesítés tovább romló környezete okozta. Viszont az eredménye 60 százalékkal volt magasabb az előző negyedévinél a finomítás és feldolgozás nyereségessé válásának köszönhetően. A gázszállítás üzletágban a hazai szegmens szezonálisan erősebb eredményét ellensúlyozta az INA gázkereskedő cégének nagyobb vesztesége.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató éves szinten is kihívásokra vár. „Elég, ha csak a szíriai nehézségeinkre vagy a finomítói és petrolkémiai üzletágak rossz környezetére gondolunk. Mindazonáltal a Mol jó helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő növekedést érjen el középtávon” – mondta. A csoport jelentős energiát fordít a hazai, a horvátországi és iraki kutatására, valamint felgyorsítja oroszországi és kazahsztáni beruházásait is.

A finomítás és értékesítés üzleti környezet negatív hatásai miatt a Mol csoportszintű programot indított a terület pozíciójának megőrzésére. Csaknem 200 független tevékenység, közel 20 kategóriában irányzott elő költségcsökkentést vagy bevételnövekedést, így 2014-ig 500–550 millió dollár üzleti EBITDA javulást vár.

finomítás nyereséges downstream Mol
Kapcsolódó cikkek