Cégvilág

Magyar siker: hazai fejlesztésű gáztőzsde az európai etalon

Magyar fejlesztésű informatikai rendszer lehet egy új uniós energiapiaci szabályozás leképezésének mintapéldánya.

A Földgázszállító Zrt. mellett a megoldás kidolgozásában szintén szerepet vállaló IP Systems is meghívást kapott az európai földgáz-rendszerirányítókat tömörítő ENTSOG munkacsoportjába, így az európai földgáz-egyensúlyozó modell kidolgozásánál a magyar gázpiaci és IKT szakemberek kulcsszerepet játszanak.
 
Az Európai Unióban várhatóan a 2014-es gázévben lép életbe az a – végső egyeztetés alatt levő – szabályzat, mely meghatározza a földgázpiaci egyensúly fenntartásának követelményrendszerét és előírja egy transzparens, piaci alapon működő egyensúlyozási platform működését.
 
A Földgázszállító Zrt. az energiakereskedelmi problémákra szakosodott informatikai vállalatként működő IP Systemsszel azonban már korábban megkezdte egy ilyen rendszer kiépítését. A két cég több éves fejlesztést követően 2010 júliusában helyezte üzembe a tőzsdei alapokon működő Balancing Market Energy Platformot (Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac), melyet a 4. alkalommal megrendezett nemzetközi Energy Trading Weeken, illetve a budapesti Energy Summiton mutatott be a gázpiaci szakma képviselőinek Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezető igazgatója.
 
A rendszeren a tavalyi év során már 1,7 milliárd MJ gáz cserélt gazdát 3,8 milliárd Ft értékben, ami alapján az Földgázszállító Zrt. további 4,2 milliárd MJ gáznap végi egyensúlytalanságot számolt el 10 milliárd Ft értékben.
 
„A kereskedés volumene 2011. második felében egyértelműen növekedésnek indult, ami jelzi, hogy egyre több szereplő használja ki a rendszerben rejlő nem csupán technológiai, de kereskedelmi lehetőségeket is” – mondta Gellényi Zoltán, a Földgázszállító Zrt. kapacitásértékesítés vezetője. A fejlesztés sikerét jelzi, hogy az európai földgáz-rendszerirányítókat tömörítő ENTSOG regionális szinten ajánlja a rendszer használatát.

 

ip systems EU gáztőzsde Földgázszállító
Kapcsolódó cikkek