Cégvilág

Minőségi címke lesz a gumiabroncson

Júliustól címke jelzi majd a gumiabroncs takarékosságát, tapadását és zaját, hogy a vásárlók könnyebben tájékozódjanak.

Július elsejétől olyan címkék segítik a vásárlókat a gumiabroncs kiválasztásában, mint amilyenekkel a háztartási gépek energiafelhasználását jelzik, hangzott el az MI híradójában.

  Az uniós címke a gumiabroncs takarékosságát, tapadását és zaját jelzi majd betűvel és színkódokkal.  A mai abroncsok tulajdonságait már nem lehet ránézésre megállapítani, mondja Mészáros Szabolcs gumikereskedő. Ezen segít majd a gumiabroncson a címke, ami egyelőre csak plakáton látható, az abroncsokra július elseje után ragasztják fel.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke egyelőre csak az interneten tudja megmutatni a címkét, ami három elemből áll majd. Az egyik a gördülési ellenállás. A legjobb és a legrosszabb kategória között egy év alatt 80 liternyi üzemanyag lehet a megtakarítás. Nedves úton egy G kategóriás abroncs 18 méterrel áll meg messzebb, mint egy A kategóriás, a zajt pedig három osztályba sorolja a címke.

Egy alapvető döntési lehetőséget biztosít a vásárló számára, aki nem csak fogyasztóvédelmi, hanem a hatékonyság szempontjából is jó döntést tud hozni – mondta Morenth Péter.

A címkéket maguk a gyártók ragasztják az abroncsokra. Még nem dőlt el, ki fogja ellenőrizni a besorolások hitelességét Magyarországon, de Németországban például 50 ezer eurós büntetést kap az a gyártó, amelyik valótlanságot állít a saját gumijáról.

 

takarékosság zaj gumiabroncs címke tapadás
Kapcsolódó cikkek