Cégvilág

Padlóra került az egykori okostelefon-óriás

Egyre inkább úgy fest, teljesen megrendült a befektetők bizalma a néhány éve még a világ egyik vezető okostelefon-gyártójának számító Research In Motionben (RIM).

Részvényeinek jegyzése hétfőn közel egy évtizedes mélypontra zuhant, s a társaságot – amelynek piaci kapitalizációja 2008 tavaszán még a 80 milliárd dollárt közelítette – jelenleg alig több, mint 5 milliárd dollárra értékelik. A cég papírjainak kurzusa csak idén 30 százalékkal értékelődött le, az elmúlt egy évben pedig 75 százalékot esett a jegyzés.

A mostani mélyrepülést az okozta, hogy Thorsten Heins, a RIM vezérigazgatója múlt hét végén megerősítette: ismét veszteséges negyedévre számítanak. Mindez jelzi, a társaság BlackBerry márkájának néhány hónapja bejelentett átpozicionálása sem hoz gyors eredményt. Ráadásul a cégtől nemrég két topmenedzser is távozott, ez is nehézségeket okoz.

A társaság részvényeseit az sem vidította fel, hogy a RIM-et hírbe hozták a Facebookkal (FB). A közösségi oldal ugyanis piaci pletykák szerint saját okostelefont dobna piacra, s szakértők szerint logikus lépés lenne, ha az FB megvásárolná valamely gyengélkedő gyártót. Mondjuk a RIM-et. n J. Z.

RIM okostelefon Blackberry
Kapcsolódó cikkek