Cégvilág

Sok rákbeteget késve kezelnek

Évente több ezer rákbeteg késve kap kezelést csupán azért, mert nem jut el időben valamelyik onkológiai centrumba. Pedig akár Európa legjobb ellátórendszere is lehetne a magyar, ez csupán szervezés, informatika és szakmapolitikai döntés kérdése – állítja Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Napokon belül megjelenhet az uniós pályázat a regionális onkológiai centrumok fejlesztésére annak érdekében, hogy azok az onkológiai ellátás minél szélesebb spektrumát nyújtani tudják – mondta a Világgazdaságnak Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet első embere.

Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Szombathelyen így a már meglévő onkológiai és sugárterápiás tanszékek valódi centrumokká alakulhatnak, a beteg ugyanott kaphat diagnózist, ahol azután megoperálják, és ha kell, sugárkezelik vagy gyógyszerelik.

„A küszöbén állunk annak, hogy akár Európa legjobban szervezett onkológiai ellátórendszere jöjjön létre” – vélekedett Kásler. Mint mondja, az országos intézetben két héten belül pontos és részletes diagnózist kap a beteg, ezt követően azonnal hozzálátnak a szükséges kezeléshez. „Ha végre feláll a teljes hazai onkológiai ellátórendszer, akkor az országban mindenütt hasonlóan rövid lesz a várakozási idő” – mondta. Az országos intézet és a regionális centrumok mellett minden megyei kórházban van egy klinikai onkológiai osztály, és ezek egy részében a sugárterápia szintén elérhető. Így áll majd össze az az ésszerű és célszerű struktúra, amelyben „nem bolyong, hanem a legkorszerűbb kezelést kapja minden daganatos beteg” – fogalmazott a főigazgató.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

onkológia rákbeteg kezelés
Kapcsolódó cikkek