Cégvilág

Tízmilliárdos beruházás a Dunaferrnél

Üzembe helyezték az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerműi beruházása részeként elkészült úgynevezett léptetőgerendás hevítőkemencét. A közel 10 milliárd forintos fejlesztés révén jelentősen nőni fog a társaság termékkibocsátása.

A Dunaferr az elmúlt évtized közepétől átfogó beruházási programot hajtott végre, amelynek az előkészítése már 2005-ben megkezdődött, és jelentős része 2008-ig meg is valósult. Ám – mint közleménye emlékeztet – a gazdasági és pénzügyi válsággal összegződő acélipari válság e folyamatot megtörte, ezért a társaság kénytelen volt átütemezni néhány megkezdett beruházását. „Részvényeseink mára úgy döntöttek, hogy a korábban megkezdett meleghengerműi beruházásokat folytatják, és az ezekhez a beruházásokhoz kapcsolódó többi berendezés modernizációját is végrehajtják.

A technológiai sorban a meleghengerműi kapacitás növelésének egyik jelentős állomása a most üzembe helyezett úgynevezett léptetőgerendás hevítőkemence, amellyel feloldható a termelékenységnövelés legfontosabb akadályát jelentő hevítési kapacitás szűk keresztmetszete” – tette közzé a Dunaferr.

Jevgenyij Tanhiljevics, a Dunaferr június elején kinevezett vezérigazgatója az üzembe állítás során hangsúlyozta, hogy a prioritást az úgynevezett downstream (feldolgozó) folyamatokhoz kapcsolódó üzemekhez kell rendelni, ahol a hengerlési kapacitás növelését virtuálisan korlátlan, az ISD Korporáció ukrán társvállalataitól származó acélbuga-szállításokkal lehetne megteremteni.

Az első lépés ebbe az irányba az ISD Dunaferr nagyon fontos gyártóművének, a meleghengerműnek a modernizációja, amely tartalmazza az új léptetőgerendás hevítőkemence üzembe állítását, a bugatér szűk keresztmetszetének megszüntetését, új előnyújtó állvány beüzemelését, a coil-box korszerűsítését, egy második csévélő beüzemelését és néhány egyéb beruházást, amelyeknek célja a meleghengerműi kapacitás 40 százalékos növelése.

A hevítési technológiákban és berendezések tervezésében, szállításában jelentős referenciákkal bíró, Danieli csoportba tartozó Danieli Centro Combustion szállította a léptetőgerendás kemence berendezéseit, végezte a telepítést és a szerelést. Előbbi munkában partnereként részt vett a KÉSZ, Közép-európai Építő és Szerelő Kft. az építészeti műtárgyak elkészítésével és a villamos feladatokkal.

coil-box hevítőkemence meleghengermű Dunaferr downstream
Kapcsolódó cikkek