Cégvilág

Új járvány a láthatáron

Az antibiotikumkúrát követő hasmenéses tünetekért az esetek körülbelül 25 százalékában a Clostridium Difficile (CD) baktérium a felelős.

 Az okozott tünetek az enyhe hasmenéstől, a hasi fájdalommal, lázzal vagy fehérvérsejt-szám növekedéssel járó súlyos betegségig terjedhetnek, amely akár olyan halálos szövődményekkel jár, mint a toxikus a vastagbélgyulladás, a vastagbél átfúródása és a szepszis.

De mennyire kell ezt a veszélyt komolyan venni? A jelenlegi európai és nemzetközi adatok alapján, nagyon is! A kórházi bennfekvés során szerzett Clostridium Difficile fertőzés okozta halálozások egyes brit tanulmányok alapján a betegek 2-7 százalékát érintik, ami a rettegett MRSA (népiesen húsevő baktérium) okozta halálozásokat kétszeresen meghaladja. Ugyanakkor a fertőzés előfordulási gyakorisága is nő számos európai országban.

A legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb kórházi ellátásra, vagy egyéb hosszú távú ellátási formára szorulnak. Ezekben az intézményekben a kémiai és egyéb fertőtlenítésnek ellenálló kórokozó spórái a legtöbb felületen fellelhetőek, és a hosszú antibiotikumos terápián átesett, meggyengült immunrendszerű, vagy idős, esetleg egyéb súlyos betegséggel rendelkező (daganatos, veseelégtelenségben szenvedő, transzplantált) páciensek szervezetébe jutva két-három napon belül jelentkezhetnek a fertőzés tünetei.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hasmenés fertőzés antibiotikum
Kapcsolódó cikkek