Cégvilág

Aratnak a logisztikai parkok

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) közzétette 2012 második negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait.

Eszerint a negyedévben sem adtak át új fejlesztést, így a teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány 1 806 485 négyzetmétert tett ki. 2012 második negyedévében az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet 88 370 négyzetméter volt, amely 85 százalékkal haladta meg az első negyedéves szintet. 2012 első felében összesen 136 064 négyzetmétert adtak bérbe, 23 százalékkal kevesebbet, mint 2011 első fél évében.  

A szerződéshosszabbítások aránya elérte a 2010 óta mért legmagasabb értéket, 59 676 négyzetméterrel a bérbeadások 67,5 százalékáért feleltek. A negyedév két legnagyobb bérbeadása is ilyen típusú volt, az UTI és a Diebold is meghosszabbította a szerződését a ProLogissal.  Az újonnan megkötött szerződések a kereslet 28 százalékát adták, ami megegyezik az első negyedéves szinttel. A bővülések pedig a teljes bérbeadás 4,5 százalékáért feleltek.

A negyedév során összesen 22 tranzakció történt a piacon, az átlagos bérbeadás 4 017 négyzetméter volt, amely 2010 óta a második legmagasabb szint. A logisztikai parkok iránti kereslet tette ki a teljes bérbeadás 97 százalékát, ezen épületek esetében az átlagos bérbeadás 5 038 négyzetméter volt. A városi logisztika esetében 7 755 négyzetmétert adtak bérbe, és 1 293 négyzetméter volt az átlagos bérbeadási volumen.

A kihasználatlansági ráta 38 bázisponttal nőtt az első negyedévhez képest, és jelenleg 21,4 százalékon áll. Mivel a city logisztikában nem történtek szerződéshosszabbítások, a nettó bérbeadás szinte teljes egészében az üres területek csökkenésével járt, így a kihasználatlansági mutató több mint 4 százalékponttal csökkent. Mivel azonban ez a típus az ipari ingatlan állomány csupán 10 százalékát teszi ki, nem befolyásolta nagyságrendileg az üresedési mutató változását. Az első fél év alatt 51 bázisponttal nőtt az üresedési arány.

A BRF tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, GVA Robertson és a Jones Lang LaSalle -

BIEF ipari ingatlan bérbeadás logisztikai park kihasználtság
Kapcsolódó cikkek