Cégvilág

Döntött az Európai Bíróság, előretörhetnek a "használt szoftverek"

Az Európai Bíróság 5 éve húzódó perben született ítélete szerint a szoftvergyártók már nem akadályozhatják a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, akkor sem, ha a hozzávaló programokat internetes letöltés alapján telepítette az ügyfél (ahogyan azt a legtöbb mennyiségi licenckonstrukciónál teszik a vállalatok).

Miután a jogbiztonság használt szoftverlicenc ügyfelek számára mostantól teljes mértékben adott, a gyártó már nem tilthatja meg ügyfeleinek, hogy eladhassák ezeket a licenceket, így az erről szóló szerződésszakaszok semmisek – írja a LicencePro.

A per látszólag az Oracle licencekről szól, de az Európai Bíróság ebben az ügyben jó néhány olyan alapvető kijelentést tett, amelyek az összes szoftvergyártó licenceit érinti és minden kétséget megszüntet. Egyes gyártóknál, mint a Microsoft vagy az SAP, már eddig is lehetséges volt az úgynevezett „license transfer”. Ez az átruházási folyamat azonban jogilag bonyolult volt. A mennyiségi licencek, mint például a Microsoft Enterprise Agreement átruházása hozzájárulásköteles volt. A jövőben ez a transzferálási út „autósztrádává” válik, hiszen a mennyiségi licenc lehetősége megnyílik.

A hozzájárulás megszerzésének kötelezettsége megszűnik, a gyártó már nem mondhat nemet, sőt, nem is tilthatja meg, még akkor sem, ha a licencszerződés szó szerint betiltja a továbbadást.

Az OEM licencek átruházását illetően Magyarországon, a többi európai országtól eltérően, még volt némi vita a szoftver újrahasznosítással foglalkozó vállalatok és a Microsoft helyi kereskedelmi irodája között. Ezt is véglegesen tisztázta a bíróság az ügyfelek és a használt licenc piac javára, sőt kijelentette, hogy az eddigi eljárással szemben – ahol csak a megtestesült licencet (matrica és CD/DVD) lehetett eladni (azaz adathordozó nélkül nem ment semmi) –, mostantól az ügyfél saját magának előállíthat egy adathordozót és így a jogkimerülés már nem kötődik az adathordozóhoz. Vagyis szinte minden eladhatóvá válik.

Az évenkénti licenc beszerzési költségek egy IT vagy egy vállalati büdzsé meghatározó részei. Így, ha a vállalatok azt a licenc mennyiséget tudják innentől beszerezni, és abban a verzióban, amiben használják – nem kell újabb szoftvert licencbe venniük, holott korábbi verziót használnak – ezzel három éves időtávon, akár 30-70 százalék megtakarítást tudnak elérni a LicencePro szerint.

használt szoftver licence szoftver licensz licence transfer
Kapcsolódó cikkek