Cégvilág

Kánikula pörgeti a piacot

Gyengén indult az idén a klímapiac, de a múlt hónapban akár 20-30 százalékkal is nőhetett a forgalom a tavalyi júniushoz képest.

A hirtelen jött és tartósnak igérkező forróság miatt ugyan hirtelen megnő a klímaberendezések forgalma, a vásárlók azonban sok esetben csak a hőhullám után tudják felszereltetni a készüléket, hiszen ilyenkor nehéz szerelőt találni.

A kereslet hektikusságára jellemző, hogy április végéig még jóval a bázis alatt volt az értékesítési szint – összegezte lapunknak a teljes piacra tekintve Kozák Tamás, a Panasonic hűtő-fűtő készülékek regionális értékesítési vezetője. Mint elmondta, a magyar piacon 15 százalék lehet a legfelső kategóriájú inverteres hűtő-fűtő berendezések aránya, amelyek ára 200 ezer forint fölött kezdődik.

A forgalom 85 százalékán nagyjából fele-fele arányban osztoznak az 50-70 ezer forintos "belépő" modellek, valamint a középkategóriás, de azért korszerű, alacsony energiaigényű 100-150 ezer forintos inverteres gyártmányok. Kozák Tamás szerint ebből a szempontból a magyar leginkább a horvátországi piachoz hasonló. Romániához képest nálunk több minőségi készülék talál gazdára, azonban jelentős az elmaradásunk Szlovéniához képest. Tegyük hozzá: egyre csökken a mobilklímák aránya, ugyanakkor a kültéri egységgel rendelkező split klímák megvétele után beltéri egységenként az 50 000–90 000 forintos felszerelési költséggel is számolnia kell a vevőnek.

Az elmúlt években Kína többnyire japán tervek alapján készített és nagy mennyiségben olcsón piacra dobott légkondicionálóival már megszerezte a lakossági berendezések világpiacának nagyobbik részét, és az iparág megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Várkonyi Nándor, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára szerint ezek jó része nem inverteres, hanem annál harmadával is többet fogyasztó, úgynevezett on-off készülék, amelyeknek gyakran bizonytalan az alkatrészellátása és a szervizháttere. A Panasonic regionális értékesítési vezetője pedig hozzátette: a japán és koreai gyártók jelentős európai raktárbázissal rendelkeznek, így rugalmasan reagálhatnak az időjárás változásaira, míg a kínai direkt esetén akár az importőr nyakán is maradhat a készlet.

Kereskedői tapasztalatok szerint  általában két hét egybefüggő kánikula dobja föl a keresletet, tavaly azonban nem volt ilyen időszak. Az elmúlt két évben – részben a változékony időjárás, részben a vásárlóerő csökkenése miatt a lakossági vásárlások erősen visszaestek, és a lakópark építések leállítását is megsínylette a szakma: a beruházók nagy és biztos ügyfélkörnek számítottak korábban.
Ebben a helyzetben természetesen nem emelkedtek az árak tavaly óta, sőt, amint a Baumax barkácslánc ügyvezető igazgatója, Simonyi András elmondta, a kínálati piacon 2-3 százalékos árcsökkenésről beszélhetünk az áfa-emelkedés ellenére is.

A hirtelen jött meleg hatására a Baumaxnál elsősorban az azonnali megoldást nyújtó ventilátorok forgalma ugrott meg, amelyből  már most tizedével több fogyott mint a tavalyi augusztus végéig tartó időszakban. Másrészt a mobilklímákból már most annyit adtak el, mint a tavalyi teljes szezonban.

Legionella, az épületgépész kór

Hazánkban nincsen olyan érvényes előírás, ami a legionella fertőzések megelőzése érdekében állítana követelményeket az épületgépészeti berendezések létesítéséhez és üzemeltetéséhez – idézi a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége honlapja Szánthó Zoltán, BME épületgépészeti tanszékének docense tanulmányát. Magyarországon is több esetben okoztak legionellózist a klímaberendezések, mert sok irodaház üzemeltetője évekig nem tisztíttatja a berendezéseket, pedig abban elszaporodhatnak a tüdőgyulladást okozó Legionella pneumophila baktériumok.


kánikula klímaberendezés légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek