Cégvilág

Kétszáz új munkahely - magyar csirkét esznek Afrikában is

Kétszáz új munkahelyet teremt a Mastergood az ebből a szempontból hátrányosnak számító Észak-Magyarországon azáltal, hogy egy fejlesztés révén októberben beindulhat a cég kisvárdai baromfivágó-üzemében a második műszak. Jövőre már évente 40 millió csirkét vágnak, az új piacok közt van Ázsia, Afrika, és a brit Tescóban is magyar csirkét vesznek majd a vásárlók.

Közel kétmilliárdos fejlesztést hajt végre a Mastergood Kisvárdán, amelynek keretében a cégcsoport baromfivágó-üzeméhez új hűtőházat építenek – nyilatkozta a Világgazdaság online-nak Bárány László tulajdonos. A beruházás nyomán októberben várhatóan elindulhat a vágóüzemben a második műszak, amelynek eredményeképp a cég kétszázzal növeli dolgozóinak létszámát. Bárány László lapunknak elmondta: a fejlesztésről és a létszámbővítésről egyeztetett Czomba Sándorral, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárával, aki támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az esetleges jövőbeni pénzügyi állami támogatásért a cégnek jelenleg részletes leírást kell benyújtania a beruházásról.

„A kisvárdai vágó- és csomagolóüzem már teljesen megújult az eddigi beruházásoknak köszönhetően, ám jelenleg egy 1976-ban épült hűtőházzal szenvedünk, amely csupán a jelenlegi kapacitásaink felét képes kezelni” – mondta el Bárány László. A gyár kapacitása napi 200 tonna hűtött, lecsomagolt baromfihús, amelynek így a felét tartják a saját hűtőházban, a másik felét pedig bértárolásba adják. Ez azonban nem csak plusz költségeket, hanem komoly logisztikai feladatot is jelent a cégnek. „Néhány hónapig nyilván el lehet így működni, hosszabb távon azonban nem folytatható ez a gyakorlat, hiszen így a termék ide-oda utazik, amely időben és költségben is kiadást jelent” – nyilatkozta Bárány. Hozzátette: a gyár kapacitása a jelenleginél jóval nagyobb, a szűk keresztmetszetet csupán a hűtőház jelentette.

Pedig a cég már az idei évre is jelentős kibocsátást tervez. Az elmúlt években a Mastergood 4,3 milliárd forintot költött beruházásokra, amelynek eredményeképp hat új telephely szolgálja már a termelést. Ebből öt állattartó telepként működik, kettőn szülőpár-tartás van összesen 18 ezer négyzetméteren, hármon pedig brojlertartás közel ugyanekkora területen. A hatodik telep a petneházi keltetőüzem, ahol évente negyvenmillió tojást keltetnek.

A fejlesztések eredményeképp a cégcsoport az idei évben a tervek szerint 30-32 millió csirkét vág le. A hűtőház-beruházással azonban ősztől elindulhat a kisvárdai üzemben a második műszak is, amelynek köszönhetően ez a szám további tízmillióval nő, vagyis jövőre a cég már évi 40-42 millió csirkét vág.

A fejlesztések azonban itt nem állnak meg, a tervek szerint a cég jövőre újabb két szülőpártelepet állít majd üzembe, amely újabb 2,3 milliárdos beruházást jelent. „Így a cég ki tudta alakítani a saját integrációs hátterét, vagyis saját csirkével és saját takarmánnyal dolgozunk.”

A cégcsoport baromfinevelő ága a Baromfi Coop, amely minimális saját földdel rendelkezik. Integrátori rendszerben azonban nagyjából 5 és félezer hektárnyi területen termeltetnek takarmánynövényeket. Ez Észak-Magyarországon összesen 370 termelőnek nyújt stabil megélhetést. A rendszerben a cégcsoport biztosítja a növényvédőszert, a vetőmagot, és minden egyebet, a szerződés értelmében pedig betakarításkor piaci áron veszi meg az árut. A szemes alapanyag 40 százalékát innen szerzi be a cégcsoport, amely Bárány szerint ad egyfajta biztonságot. A szükséglet maradék 60 százalékát a piacon szerzik be ők is, így a takarmányárak növekedése természetesen keményen érinti a Mastergoodot is.

A növekedés nem öncélú: a cégcsoport komoly, új piacokat talált a közelmúltban Ázsiában és Afrikában, valamint Nagy-Britanniában.

mastergood csirke baromfi
Kapcsolódó cikkek