Cégvilág

Learatták az őszi búza harmadát

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a több mint 30 ezer hektáron termő őszi búza közel harmadát betakarították, a termés minősége nagyon jó.

Wachal Kálmán, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője elmondta: a megye homokos talaja nem ideális a búza termesztésére, a hozamok általában alacsonyak, amit az idén a szélsőséges időjárás is rontott. A kalászosokra kivetítve a megyei terméshozam hektáronként átlagosan 3-3,2 tonna körül mozog.

Az őszi búza 30 500 hektáros termőterületének harminc százalékát aratták le eddig, a termésátlag - annak köszönhetően, hogy az erősebb táblákkal kezdték a betakarítást a gazdák - 3,9 tonna hektáronként, de ez a munkák előrehaladásával a tapasztalatok szerint csökkeni fog - ismertette a földművelésügyi igazgató. A kisebb mennyiséget ellensúlyozza a magas sikértartalom és minőség: a búza ára elérte a tonnánkénti 56 ezer forintot, és mivel a betakarított termés 98 százaléka nagyon jó minőségű, a kereslet várhatóan növekedni fog.

Az igazgató a betakarítás alatt álló többi kalászosról elmondta, az 1300 hektáron termő árpa hektáronkénti 2,9 tonnás termésátlaga nagyon alacsonynak számít. Hasonlóan áll a tritikálé is: a gazdák által 14 ezer hektáron termesztett, ötven százalékban már betakarított növény 2,6 tonnás hektáronkénti hozamot produkált eddig. A 800 hektáron termő tavaszi árpánál jelenleg 8 százalékon áll a betakarítás, hektáronkénti 3 tonnás hozamszinttel. A zab 3000 hektáros vetésterületének aratása nemrégen kezdődött el.

A szalma betakarítása "nagyon egyszerű", mert alig van - tette hozzá Wachal Kálmán. Az aszály miatt ugyanis a kalászosok szára 20-30 centiméterrel lett rövidebb, ez kalász hosszúságára és a benne lévő szemek számára is negatív hatással van. A szakemberek megyeszerte találkoztak alig 40 centiméter magas gabonafélékkel, ezek szalmája viszont betakaríthatatlan, így valószínűleg szalmahiánnyal kell majd számolni - fogalmazott Wachal Kálmán.

A földművelésügyi igazgató közlése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a kalászosok mintegy 61 ezer hektár termőterületén a szalma betakarítása jelenleg 12-13 százalékon áll.

Az idei kukoricavetés 15 százaléka leszáradt, a növény levelei megsárgultak, ezen már az eső sem segíthet - jelezte Wachal Kálmán, hozzátéve, hogy a gazdálkodóknak nem lenne szabad gyenge területekre kukoricát vetniük.

aratás kukorica kalászosok terméshozam
Kapcsolódó cikkek