Cégvilág

Újabb állami óriáscég készül a kínai tőzsdére

Az állami tulajdonban lévő, vasúti logisztikával és üzemanyagszállítással foglalkozó China Railway Materials közel 1 milliárd dollár értékben tervez részvényeket kibocsátani a sanghaji tőzsdén.

A pekingi központú társaság ezzel pénzügyi helyzetét kívánja megszilárdítani – áll a pénteken nyilvánosságra hozott közleményben.

A kínai vasútszektor gyakran szorul hitelre, a helyi bankok azonban egyre kevésbé lelkesek, ha a készpénz hiányában lévő cégek finanszírozásáról van szó. A kínai gazdaság ráadásul  lassul, a komolyabb beruházásokhoz újabb forrásokat kell bevonni.

A kínai gazdaság az első negyedévben mindössze 8,1 százalékkal bővült év/év alapon, ez  2009 eleje óta a leglassabb ütem. Az év második felében a várakozások szerint a világ második legnagyobb gazdasága újra lendületet vehet, de 2012 egészében a GDP-növekedés biztosan elmarad majd a tavalyi 9,1 százaléktól. A kormány 7,5-8 százalékos növekedést vár –a miniszterelnök hétfőn a lefelé mutató kockázatokra hívta fel a figyelmet –, a piaci elemzők véleményével nagyjából egybehangzóan.

IPO China Railway Materials
Kapcsolódó cikkek