Cégvilág

Egy kanadai nyugdíjalap vette meg a Helly Hansent

Kanada egyik legnagyobb nyugdíjalapja, az Ontario Teachers’ Pension Plan megvette a norvég sportruházati cég, a Helly Hansen 75 százalékát.

Az eladó, a 25 százalékos részesedést megtartó norvég Altor kockázati tőkebefektető társaság mintegy 270 millió eurót kapott. Az Altor 2006-ban a fenti összeg hatodáért vette meg az 1877-ben alapított céget, és rövid idő alatt nyereségessé tette. A ma 500 embernek munkát HH tavalyi árbevétele meghaladta a 200 millió eurót.

A Reuters jelentése szerint az Altor tavasszal hirdette meg a HH részvények eladását, és kisebb-nagyobb csomag megvétele iránt olyan óriások is jelentkeztek, mint a számtalan ruházati márkával rendelkező VF Corporation, az egyebek között a Gucci és a Puma tulajdonosa, a francia PPR csoport, valamint a Columbia Sportswear Co.

Az új többségi tulajdonos azt tervezi, hogy erősíti a HH pozícióját a világpiacon, és Észak-Amerikában felveszi a harcot a két helyi óriással, a Columbiával valamint a North Face-szel.  Az Ontario tartomány 300 ezer aktív és nyugdíjas tanárjának nyugdíjalapját kezelő Teachers’ Pension nettó eszközállománya 117 milliárd kanadai dollárra rúg. Befektető cége, a Teachers’ Private Capital világszerte 12 milliárd dollár értékű portfóliót kezel és az elmúlt jó két évtized alatt a kockázati tőkebefektetései közel 20 százalékos hozamot értek el éves szinten.

A Teachers’ és kanadai társa, mint a Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) valamint a Caisse de depot et placement a világ legnagyobb befektetői közé számítanak mind a hazai mind a világpiacon. A befektetésekkel főként az ingatlanokra, természeti kincsekre és infrastruktúra fejlesztésekre fókuszálnak. Ami Skandináviát illeti, a magántőke kedvelt célpontja lett az utóbbi években, az egészséges gazdasági növekedésnek valamint az erős helyi bankoknak köszönhetően. 

részvény helly hansen nyugdíjalap teacher's
Kapcsolódó cikkek