Cégvilág

Túl a mélyponton a panelpiac Budapesten - Árak kerületenként

A fővárosban szép lassan nyílik az olló a tégla- és panellakások között, vagyis amíg 2010 elején még 60/40 volt a tégla/panel arány az összes létrejött tranzakció darabszámában, addig az elmúlt fél évben ez már szinte stabilan 70/30-ra csökkent. (Országos szinten ez 50/50-ről 60/40-re változott.) A kínálat viszont nem csökkent, így aki panelben gondolkodik az kitűnő vásárlói pozícióban van.

Árakban azonban vélhetően túl van a panelpiac a mélyponton. A Duna House fővárosi panelár indexe szerint a mélypont a tavalyi utolsó negyedévben volt érzékelhető, amikor a 2008 eleji árakhoz képest 77 százalékra csökkent a nominális árindex. Azóta folyamatos emelkedést mértünk, jelenleg az index 81 százalékon áll.

A főváros két legnépszerűbb kerülete a 3. és a 14., a harmadik pedig a 4. kerület lett. A legmagasabb átlagáron a 11. kerületben költöttek, itt átlagosan 52 m2-es lakásokat vettek 10,5 millióért. Két igen népszerű méretkategóriát lehet elkülöníteni: az egyik a 35 négyzetméter körüli, a másik a 45-55 közötti. Van még egy harmadik kategória is, amelyik kiugrik, a 66-68 m2-esek. Mivel ezek a „típusméretek”, ezért nem meglepő az adat. Mivel arányaiban nagyjából ugyanennyi épült a különböző méretkategóriákból, így azt lehet mondani, hogy megfelelő áron mindenre van vevő. A 35 négyzetméteres lakásokat 6,7 millióért veszik Budapesten átlagban, az 56 m2-eseket pedig 9,3 millióért.

Középtávon várhatóan nem fog már csökkeni a panelek forgalma, a mostani 30 százalékos intenzitás feltehetően stabilizálódik. Árakban az idén érezhető felpattanás nem látszik trendszerűnek, nagyon érzékeny és hektikus a fővárosi panelek ára, így akár még lefelé is mozdulhat, még ha a tavalyi mélypontot nem is éri el. Az elsőlakás vásárló fiatalok, az alacsonyabb státuszúak számára mindig egy elérhető lehetőség marad, a panelprogrammal pedig kifejezetten vonzó is lehet a jövőben, így amennyiben középtávon emelkedni tudnak az ingatlanárak, ez a szegmens se fog lemaradni.

lakásár ár Budapest panel panelpiac panellakás
Kapcsolódó cikkek