Cégvilág

Batmannel és Lady Gagával készül a nagy visszatérésre a Nokia

A finn cég ma mutatja be új Lumia okostelefonjait. A Windows 8 operációs rendszert elsőként használó készülékek fogadtatás sorsdöntő lehet a Nokiának, amely nem is bízza a véletlenre a dolgokat: Lady Gagával, Batmannel, exkluzív alkalmazásokkal próbál vásárlókat meghódítani.

Zenelista, amit Rihanna vagy Lady Gaga személyesen állított össze a Nokiásoknak, harc Batman bőrében egy-egy helyszínért a Foursquare-es becsekkolásokkor – elképesztő fejlesztésekkel készül a nagy visszatérésre a Nokia. A cég ma mutatja be New Yorkban a Microsofttal együtt az új Lumia okostelefonjait, a 920-at és 820-at. Ezek eladásai sorsdöntőek lehetnek az utóbbi időben enyhén szólva is rosszul teljesítő, 2007 óta a tőzsdei értékének 95 százalékát elveszítő cégnek.

Ami az említett fejlesztéseket illeti: a cég tegnap mutatott be egy ingyenes zeneszolgáltatást, amellyel a Lumiás felhasználók exkluzív lejátszási listákat kaphatnak, nem kisebb nevek által összeállítva, mint Lady Gaga, Lana Del Rey vagy éppen Rihanna – írja a Bloomberg. A Foursquare Labs. is kizárólag a Nokiának fejlesztette az alkalmazást, amellyel a szuperhős, vagy épp ellenfele, Bane oldalán harcolhat a felhasználó és „szerezhet meg” egy helyet, ahová a Foursquare-rel becsekkol. A finn cég emellett a Walt Disney Co.-val és a Dreamworksszel is szerződést kötött, hogy behozza az Apple-vel és a Google-val szembeni hátrányát. Az együttműködés ugyanazt a lehetőséget adja meg a Nokiásoknak, mint ami a többi felhasználónak már megvan – játszani a mesefigurás játékokkal.

A ma bemutatandó modellek egyébként az elsők, amelyek a Microsoft fejlesztette Windows 8 új operációs rendszert használják, és amelyekkel a felhasználók olyan új alkalmazásokat érhetnek el, mint például az augmented reality (kiterjesztett valóság, amikor a mobil kamerájával szétnézve a képernyőn megjelenik például az előttünk látható bolt nyitvatartása). Ezt a fejlesztést a Nokia az AOL-tól rendelte meg. „Fontos, hogy a cég exkluzív alkalmazásokat készít, ezzel megkülönbözteti magát a piacon” – mondja Klaus Böhm, a Deloitte Németország médiaelemzési vezetője.
A lépésre égető szüksége van a Nokiának: az iPhone- és Android-felhasználók ma 600 ezer applikáció közül választhatnak, ez a szám nagyjából hatszor akkora, mint ami a Windows Phone készülékek használóinak rendelkezésére áll. Aligha meglepő hogy előbbi két cég a piac 85 százalékát uralja a Windows Phone 3,5 százalékával szemben.

Nem csoda persze, hogy nagy durranásokkal készül a Nokia: az új telefonok sikere létfontosságú, hogy meg tudja fordítani a kedvezőtlen piaci trendeket és a zuhanó eladási adatait. „Ez az ősz sorsdöntő lesz, a Lumia telefonoktól függhet a létezésük” – véli Teemu Peraelae, egy Nokia részvényeket is kezelő befektetési elemző a helsinki Alfred Berg Asset Management-től. A Nokia tavaly kezdte használni a Microsoft operációs rendszereit, az akkori döntés nem volt piaci siker, az erről szóló 2011-es bejelentés óta a cég részvényei 70 százalékot estek. Aztán jött a hír a Windows 8-ról, mire az indexek 18 éves mélypontról rekordmeredekséggel jöttek vissza július-augusztusban. A ralli a részvények értékét 2,68 euróig tornázta, 35 százalékkal az elemzők által várt 1,99 eurós árfolyam fölé.

„Gyakran van árfolyamemelkedés a Nokiánál, amikor új terméket mutatnak be” . mondja Lee Simpson, londoni ágazati elemző, a Jefferies Group munkatársa. Hozzáteszi ugyanakkor: az is gyakori, hogy a várakozásokba bevásárolod magad, aztán magánál az eseménynél óvatos vagy. Azt mondjuk, oké, szálljunk be, de szeptember 5-e után legyünk óvatosak”.

Érdekesség az is, hogy míg az Apple és a Samsung egymással harcol a világban a jogvédelmi pereken, addig a Nokia ebből kimarad, vagyis nem kell erre „pazarolnia” az energiáit, nem lebeg a feje fölött változtatási kényszer, ezzel a befektetők szemében is vonzóbbá válik.

okostelefon Apple Nokia lumia Samsung
Kapcsolódó cikkek