Cégvilág

Egyre nagyobb bajban a Neo FM

Elutasította a bíróság a Neo FM keresetét, mellyel megtámadta a Médiatanács rá nézve kedvezőtlen döntését. A hatóság ugyanis felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.

Első fokon a médiahatóságnak adott tegnap igazat a bíróság a Neo FM-ügyben, vagyis a hatóság jogszerűen mondta fel a rádió műsor-szolgáltatási szerződését. A fővárosi törvényszék helyt adott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azon érvelésének, hogy a csődeljárás – melyre hivatkozva a rádió vitatta szerződése felmondásának jogszerűségét – nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását.

A bíróság kifogásolta, hogy az  FM1 Zrt. csődeljárással védendő vagyonelemként – mintegy 1,5 milliárd forintos értékben – a frekvenciahasználati jogosultságát tüntette fel annak ellenére, hogy ez állami tulajdonban áll, így nem lehet forgalomképes vagy része a rádió vagyonának.

„Biztos voltam benne, hogy a bíróság nekünk ad igazat, mert a vállalat már csődvédelem alatt állt, amikor az NMHH felmondta a szerződést. A hatóságnak ez csak félsiker, mert fellebbezünk” – mondta el lapunknak Medveczky Mihály vállalkozó, akinek cége, a Dr. M-MEDIA Kft. még július 3-án vásárolta meg az FM1 Zrt. részvényeit öt forintért. Egyértelművé tette: a rádió szólni fog, mert nem azért fordítanak napi több millió forintot a működtetésére, hogy végül elnémuljon. Most még több forgatókönyv létezik. A csődeljárás november 2-áig biztosít védelmet a rádiónak, addig akár csődegyezség is születhet.

Utána az eljárás akár újabb 120 nappal meghosszabbítható, vagy felszámolják a céget. Viszont ha a bírósági döntés hatályos lesz, akkor a Neo FM szerződése semmissé válik, és a rádiónak be kell fejeznie működését. „A felmondott régi stáb tagjainak többsége már visszajönne, de én nem dőltem be a blöffnek, van élet nélkülük is, senkit nem veszünk vissza. Ráadásul csillagászati áron dolgoztak. Így is kétmillióan hallgatnak minket, a világ legjobb rádióját fogjuk megcsinálni” – hangsúlyozta Medveczky Mihály. A rádió munkatársai még augusztus elején mondtak fel az elmaradt munkabérek és az új tulajdonos jövőképe miatt.

„A közel 800 millió forintos köztartozást felhalmozó Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás ügyében született bírósági döntés alátámasztja a Médiatanács határozott szakmai álláspontját a tekintetben, hogy senki sem élhet vissza az állami tulajdonban lévő frekvenciák hasznosításának jogával” – közölte lapunkkal az NMHH. Sajnálják, hogy a rádiót működtető vállalkozás tulajdonosai nemcsak az állammal, de munkavállalóikkal szemben is tetemes adósságot halmoztak fel, ez a magatartás súlyosan veszélyezteti a tisztességes médiapiaci versenyt és a médiapiac stabilitását.

A Médiatanács továbbra is határozottan fellép, hogy a rádió tulajdonosai köztartozásaikat megfizessék, és bízik abban, hogy a dolgozók is megkapják elmaradt járandóságaikat. „Az ítélet precedensértékű, mert nyilvánvalóvá teszi, hogy következmények nélkül egyetlen médiapiaci szereplő sem tanúsíthat jogellenes magatartást. A médiapiac stabilitása és a tisztességes verseny biztosítása érdekében a Médiatanácsnak nem csak joga, de kötelessége is határozottan fellépnie akkor, amikor a jogszabályokban vagy a hatósági szerződésekben rögzített rendelkezések megsértését észleli” – szögezte le a hatóság.

Terjeszkedik a Class FM

Növelhette lefedettségét a Class FM, mely új frekvenciákhoz jutott a Dunántúlon – tudta meg az mmonline. Eredetileg 12 új adóállomásra nyújtottak be kérelmet, amelyből hármat engedélyezett a hatóság. Az országos kereskedelmi műsora immár Nagykanizsán és Szekszárdon is hallható. Rövidesen pedig Kaposváron is. Korábban ezek a városok és környékük fehér foltot jelentett a Class FM lefedettségi térképén, hiszen a Dunántúl déli részén csak Pécsről sugározták az adást. A rádió médiaszolgáltatási díját is növelték.


-->

m-media kft fm1 zrt NEO FM médiahatóság
Kapcsolódó cikkek