Cégvilág

LUKoil - Megkerülős csellel a Rosznyeft és a Gazprom ellen

A második legnagyobb orosz olajcég, a LUKoil több évnyi egy helyben topogás után megemeli a feltárásra és kitermelésre fordított beruházások összegét.

2012 első felében a cég 41,8 millió tonna olajat termelt ki Oroszorszában és csak további 2,9 millió tonnát külföldön. Ez most változhat, hiszen az Oil & Gas Eurasia jelentése szerint a vállalat norvég partnerekkel kötött megállapodásokat a Barents-tengeren található lelőhelyek kiaknázására. A LUKoil volt az első orosz cég, amely előzetesen elnyert a norvég tengeri kitermelési jogot.

A LUKoil számára elengedhetetlen a terület megszerzése, hiszen az Oroszországhoz tartozó sarkvidéki offshore lelőhelyeken csak állami irányítású vállalatok termelhetnek, ez biztosítja a Gazprom és a Rosznyeft monopolhelyzetét a térségben. A LUKoil már jelezte, hogy elsősorban az orosz határmenti tengeri lelőhelyek érdeklik és a Barents-tengeren található blokkok kitermelésére a 2014-2015-ös szezonban is pályázni fog.

Az olajtársaság ezzel párhuzamosan szerződést kötött az olasz ERG céggel, amelynek értelmében 400 millió euróért megvásárolja az ISAB nevű  szicíliai finomítójának további 20 százalékos tulajdonrészét - jelenti a RIA Novosztyi.

Ezzel a szicíliai finomítóban lévő tulajdonrésze 80 százalékra emelkedik, az ERG viszont megőrzi a maradék 20 százalékos tulajdonrészt. Alessandro Garrone, az ERG elnök-vezérigazgatója korábban jelezte, a tranzakció lehetővé teszi a cégnek, hogy csökkentse a jelenlétét a finomítási üzletágban, a folyamatban lévő válságra tekintettel, egyben tovább konszolidálja a cégcsoport pénzügyi struktúráját a további fejlesztési projektek megtámogatására. A finomító kapacitása megközelítőleg 320 ezer barrel naponta. 
 

lelőhely Lukoil Barents-tenger Rosznyeft Norvégia
Kapcsolódó cikkek