Cégvilág

Ne higgy neki, kínai? - Így szorítanák ki a piacról a Huaweit és a ZTE-t

A Huawei menedzsmentjét aggasztja az a tervezett ausztrál jogszabály, amellyel kizárnák a nemzetbiztonsági szempontból érzékenynek nyilvánított projektekből a szerintük kockázatot jelentő vállalatokat. Nem ez az első alkalom, hogy egy kínai óriáscégnek kémkedési vádakkal kell szembenéznie: a Huawei mellett a ZTE-nek is óriási akadályokat kell leküzdenie, ha érvényesülni akar az amerikai tech szektorban.

John Lord, a Huawei Technologies igazgatója egy ausztrál parlamenti bizottsági meghallgatás során emelt kifogást a tervezett intézkedésen, kiemelve, hogy Ausztrália versenyhátrányba kerül, ha pusztán nemzetiségük miatt kizár a versenyből bizonyos cégeket. A Huawei Kína második legnagyobb magáncége, amely száznegyven országban tevékenykedik. A cég a múlt héten adott ki egy nyilatkozatot, amelyben ígéretet tett arra, hogy semmilyen kémkedésnek tekinthető tevékenységet nem végez.

A Huawei ezzel a lépéssel próbálná meggyőzni az amerikai illetékeseket, akik egyébként éppen ezen a héten hallgatták meg a cég és a rivális ZTE menedzsmentjét egy immár egy éve húzódó eljárás keretében. Az amerikai Képviselőház titkosszolgálati bizottsága állítólag arra próbál fényt deríteni valóban veszélyt jelentenek-e a kínai telekom cégek az amerikaiakra nézve.

Lord elmondása szerint a múlt évben az ausztrál kormány minden indoklás nélkül zárta ki a vállalatot egy 4,9 milliárd dolláros üvegszál-hálózatépítési projektből.

Mind a Huawei, mind a ZTE tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a kínai kormányzattal – ez a jellemző indok, amellyel elutasítják részvételüket a közbeszerzési pályázatokon. Másrészt a Huawei jelenleg a világ második legnagyobb hálózati technológiával foglalkozó cége a világon az Ericsson mögött, a ZTE pedig az ötödik. Az FBI a közelmúltban készített jelentést arról, hogy a ZTE fejlett megfigyelési rendszert, illetve embargós amerikai infokommunikációs eszközöket adott el az iráni kormánynak.

Az úgymond véletlenül kiszivárogtatott FBI dokumentumból az olvasható ki, hogy a ZTE kínai alkalmazottai a titkos iráni szállításról tárgyaltak. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Sue Myrick és Frank Wolf republikánus képviselők a Reuters beszámolója szerint felszólították a ZTE jogi képviselőjét, a DLA Pipert arra, hogy gondolják újra, együtt kéne-e működniük a vállalattal, amit azt jelzi, hogy "többre tartanak egy megbízót, mint az Egyesült Államok kormányának cyberbiztonsági aggályait."

Az amerikai bizottsági meghallgatás során a CNET tudósítása szerint a képviselők olyan kérdéseket tettek fel a két cég vezetőinek, mint: "mit tenne, ha a kínai kormány arra kérné, hogy szolgáltasson információkat az amerikai ügyfeleiről?" A három órás meghallgatás során mind a Huawei, mind a ZTE kategorikusan cáfolta, hogy valaha is informálnák Pekinget amerikai tevékenységükről. Mike Rogers, a bizottság republikánus elnöke azonban továbbra is elégedetlen, mint mondta, nagyobb átláthatóságot várt volna.

Huawei ausztrál ZTE amerikai
Kapcsolódó cikkek