Cégvilág

Nike: Az Adidas minket másolt - bíróság előtt harcol a két cég

A Nike közleményben tudatta, hogy egy németországi bíróság betiltotta az Adidas Adizero Primeknit nevű modelljének értékesítését.

A döntéssel a nürnbergi kerületi bíróság helyt adott a Nike ideiglenes korlátozásra vonatkozó kérelmének. A Nike februárba mutatta be a Flyknit nevű sportcipőjét, amely a gyártó állítása szerint forradalmi újítást jelent, mivel a szinte kizárólag fonalakból készülő felsőrész jelentősen csökkenti a hagyományos cipőgyártás során keletkező anyagfölösleget.

Az Adidas júliusban rukkolt elő a Primeknit cipővel, ami az amerikai rivális szerint az előbbi modell másolata.

"A Nike életében fontos a cipőipari innováció hagyománya, az ezzel kapcsolatos szabadalmakat erőteljesen védjük" – fogalmazott a döntés kapcsán a Nike. A Nike a közlemény szerint a termék állandó betiltását fogja kérni. Az Adidas annyit közölt: jelenleg vizsgálja a bírósági dokumentumokat, de nem nyilatkozik folyamatban lévő eljárásokról.

A Nike még jóval a nyári olimpiai játékok előtt, de annak kapcsán mutatta be a Flyknitet, az Adidas viszont július 25-én óriási show keretében rukkolt elő a Primeknittel, amelyet az Olimpia hivatalos felszerelés szállítójaként is promotált. A német sportszer konszern azt állította, hogy a Primeknit három éves fejlesztés eredménye, míg a Nike saját elmondása szerint négy évig dolgozott a Flykniten.

primeknit Adidas szabadalmi Nike flyknit
Kapcsolódó cikkek