Cégvilág

Raskó: Jövő júliusra csak pár hétre lesz elég a kukoricatermés

Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek árai 9,3 százalékkal nőttek. Így összességében a mezőgazdasági termelői árak 6,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH júliusra vonatkozó adataiból.

A gabonafélék ára júliusban 1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A búza árát az aratása után megjelenő nagyobb volumen sem tudta lecsökkenteni, azóta a 12 hónapos árkülönbség csak nőtt. A vágóállatok termelői ára 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a vágósertés felvásárlási ára 16,5, a vágómarháé 16,8, a vágócsirkéé 7,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

„A növényi termékek júliusi drágulása azt jelzi, hogy véget ért a tavaszi visszarendeződés, amely során a főbb gabonafélék és elsősorban a kukorica ára csökkent” – mondta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette, ebben az időszakban az amerikai vetésterület nagysága miatt még rekord-kukoricatermést vártak az elemzők, a megnövekedett terület ugyanis egy normál év esetén 40–50 millió tonnával növelte volna a világ termelését. Július elején érkeztek az első hírek a kedvezőtlen időjárás okozta károkról, ekkortól nő a kukorica ára, amely mostanára valószínűleg elérte a csúcsot. Ez az árszint ugyanis már az etanolgyártókat kivéve senkinek sem jó – tette hozzá.

Az agrárközgazdász emlékeztetett: a 2007-es élelmiszerár-robbanásban nagy szerepet játszott a spekuláció, akkor a hedge fundok az árupiacokon fektettek be. Most azonban reális kereslet áll az árnövekedés mögött. Hozzátette: a rossz termés miatt a világ kukoricakészlete jövő júliusban csupán néhány hétre lesz elég.

B. L.-->

vágóállat KSH gabona infláció agrárium
Kapcsolódó cikkek