Cégvilág

180 ezer új munkahely jöhet létre Németországban

A borús növekedési kilátások ellenére a német gazdaságban a jövő évben mintegy 180 ezer új munkahely jöhet létre – derül ki a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) felméréséből

A legnagyobb létszámfelvétel az egészségügy, a vendéglátás és a turisztika területén működő német vállalatok körében várható. Ezek várhatóan 70 ezer további dolgozót vesznek fel. Ezen kívül az információs technológiai és a biztosítási cégek összesen 55 ezer új munkahelyet  létesítenek, a közlekedés és a posta területén működők pedig 20 ezret – jelenti a dpa.

A német gazdaság növekedési kilátásaira tekintettel a német szövetségi kormány a múlt héten a jövő évi alakulására vonatkozó prognózisát 1,6-ról 1,0 százalékra vette vissza. A Bundesbank pedig attól tart, hogy a GDP a folyó negyedben akár csökkenhet is. Németországban a 2008-as válság óta csak egyszer mértek visszaesést, 2011 év végén.

Ugyanakkor a DIHK 28 ezer tagvállalata körében elvégzett felmérés azt mutatja, hogy a német vállalkozók pesszimistábban ítélik meg vállalataik jelenlegi helyzetét és kilátásait is. Mint arról a Reuters beszámol, a nehézségeket elsősorban az eurózónában működő partnerekkel dolgozó cégek érzik, miközben a megkérdezettek többsége a növekvő fogyasztásban és a hazai építőipari szektorban bízik. Az előző, májusi felmérésben a vállalatok negyede vélte úgy, hogy az üzleti légkör javul a következő tizenkét hónapban, míg a mostani adatfelvételkor már csak 18 százalék nyilatkozott így. Szintén emelkedett, 14-ről 22 százalékra azon cégvezetők aránya, akik úgy látják, hogy a helyzet rosszabbodik a következő évben.

Németország DIHK felmérés munkahely
Kapcsolódó cikkek