Cégvilág

Illegális gyerekmunka - Újabb botrány az iPad-gyártónál

Az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn beismerte, hogy az egyik kínai gyárban tizennégy éves gyerekeket dolgoztatott.

A Foxconn közleménye szerint a kínai gyár a kiskorúak alkalmazásával vétett mind a munkajog, mind a belső szabályok ellen, igaz, ez az üzem nem dolgozik az Apple-nek - írja a SkyNews.

A munkavállalók képviselői azt vetették a tajvani vállalat és szemére, hogy diákokat gyakornokként alkalmaztak és ezzel visszaélést követtek el az olcsó munkaerő érdekében. A Foxconn adatai szerint 14-16 év közötti fiatalokat foglalkoztattak három héten át a Sandong tartománybeli Yantai gyárban. A vállalat bocsánatot kért valamennyi diáktól.

A Foxconn az utóbbi időben a munkafeltételek megsértése miatt többször is a lapok vezércímei közé került. A Foxconn és az Apple az elmúlt egy-másfél évben többször kritikát kapott, miután a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójánál több mint tíz öngyilkosság történt, feltehetően az embertelen munkakörülmények miatt. Mint ismert, a Foxconn felszólította a dolgozóit, hogy nyilatkozzanak: nem fognak öngyilkosságot elkövetni, ezzel egy időben emelte a béreket és állítása szerint csökkentette a túlórákat is. Ennek ellenére a vállalat a közelmúltban megint a figyelem középpontjába került, amikor a Sencsenben található óriásgyárhoz tartozó munkásszállásán tömegverekedés tört ki.

A 79 ezer embert foglalkoztató, autóipari, elektronikai, és az új iPhone alkatrészeit is gyártó és összeszerelő Foxconn üzemében szeptember 24-én egy személyes vita fajult egy körülbelül 2 ezer munkavállalót  érintő tömegverekedésbe, amelyben 40 fő sérült meg.

Az amerikai Fair labor Association (FLA) szakértői ugyanis arról számoltak be, hogy a Foxconn üzemeiben a munkások a túlságosan hosszú munkaidőre, az egészségüket és a biztonságukat érintő veszélyekre és a rossz információáramlásra panaszkodtak. A csaknem négyhetes elemzés során több mint 35 ezer dolgozót kérdeztek ki. A megkérdezett alkalmazottak 64 százaléka állította, hogy még a minimális életszínvonal fenntartására sem elég a bére. Az eredmények szerint a dolgozók túllépték az FLA által megállapított heti 60 munkaórás felső határt, ráadásul Kínában a megengedett heti munkaidő 40 óra, és havonta legfeljebb 36 túlóra engedélyezhető. Sőt mi több: a termelés intenzív szakaszaiban a heti átlagos munkaidő meghaladta a 60 órát. Egyes munkások a hetente garantált egy szabadnapot sem kapták meg.

gyerek foxconn Apple gyerekmunkás
Kapcsolódó cikkek