Cégvilág

Mi történik a Ságánál?

Átszervezi magyarországi vállalatait a Bernard Matthews Csoport. A változások a Pannon Pulyka Kft.-t és a Sága Foods Zrt.-t érintik. A Pannon Pulyka Kft. pulykanevelési tevékenységének megszűntetésével és a vágóhíd fokozatos leállításával a sárvári cég körülbelül 400 dolgozóját küldi el. A cél a továbbfeldolgozott termékeket gyártó Sága Foods Zrt. hatékonyságának erősítése.

A Világgazdaság Online úgy tudja, hogy átszervezi hazai vállalatait a Bernard Matthews Csoport, leállítja a Pannon Pulyka Kft. farmi állattenyésztési tevékenységet és megszűnteti a vágóhídat. A lépéssel a brit tulajdonban lévő Sága Foods Zrt. működését teszi hatékonyabbá, és az eddig is nyereségesen működő továbbfeldolgozott termékek gyártására koncentrál.

Az átszervezés következménye, hogy a csoport körülbelül négyszáz dolgozójától válik meg. Az érintett munkavállalók többségében a pulykafarmokon és a vágóhídon dolgoznak. A jövő év elejétől kezdődő átstrukturálás – követve a pulykák nevelési ciklusát – várhatóan a második negyedévben zárul le. Az állatállomány számának fokozatos visszaesésével párhuzamosan csökken a vágóhíd kapacitás kihasználtsága is.

A veszteséget termelő ágazat leépítésének hátterében az agrárpiac alakulása, illetve a korszerűtlen vágóhídi technológia áll. A takarmányárak jelentős emelkedését ugyanis a húsárakban nem tudja érvényesíteni az ágazat. Míg például a gabonaárak az idén akár ötven százalékot meghaladó növekedést produkáltak, a nyershús esetében legfeljebb 10-15 százalékos áremelést tudnak elérni a termelők, ráadásul ezt is késéssel – a pulykák esetében féléves tartást követően. A másik fontos tényező az elavult vágóhíd. Lapunk úgy tudja, a Sága esetében a vágóhíd korszerűsítése 1,5–2 milliárd forintos fejlesztést igényelne.

A Pannon Pulyka Kft. farmi tevékenységének megszűntetésével jelentősen változik a Sága Foods Zrt. exporttevékenysége. Ennek nagy részét most ugyanis a nyershús kivitele adja, az ebből származó bevétel éves szinten tízmilliárd forint körül van, melyet továbbfeldolgozott termékek exportjával szeretné helyettesíteni. Hatással lesz ugyanakkor a továbbfeldolgozó üzem alapanyag-ellátására is, mivel jelenleg ezen termékek gyártására 5 ezer tonnát használ fel a Sága a Pannon Pulykánál éves szinten előállított 14 ezer tonnányi pulyka húsból.

A lépés azt mutatja: a brit tulajdonos a nyereségesen működő feldolgozást tartja meg. Vagyis igyekszik elkerülni az elmúlt időszakban felszámolásra jutott hazai húsipari cégek sorsát. Ennek ellenére valószínűleg azonnal nem válik nyereségessé a cég, amely 2011 végére 387 millióra tudta lecsökkenteni az előző évben még 900 millió forintot meghaladó veszteségét. Az átszervezési folyamat 2013 közepére zárul le, ezt követően a cégcsoport nyereséget prognosztizál.

 

SáGa Foods Zrt. pulykafeldolgozás Pannon Pulyka Bernard Matthews
Kapcsolódó cikkek